nou nomenclàtor

Sarrià bateja cinc espais públics amb nom de dona

Les nedadores Carme i Enriqueta Soriano i les artistes Angelina Alòs i Maria Luisa Granero donen nom a noves places

La pianista Maria Carbonell i l'escriptora Aurora Diaz-Plaja també entren al nomenclàtor del districte

zentauroepp46445316 angelina alos190106142930

zentauroepp46445316 angelina alos190106142930

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona donarà el nom de dones a cinc espais de la capital catalana en el marc de la política municipal de “democratitza i feminitzar el seu nomenclàtor”, informa el consistori.

El ple del districte ha aprovat la proposta del Consell de dones que ha promogut la iniciativa amb el districte i la ponència de nomenclàtor per recuperar el nom de dones “referents i sovint oblidades”.

Els cinc noms elegits són els de plaça de Carme i Enriqueta Soriano i Tresserra, que s’adjudica a l’espai situat entre el carrer Santa Fe de Nou Mèxic i la plaça Sant Gregori Taumaturg.

Carme Soriano (Barcelona, 1917-1996) va ser la “primera gran figura de la natació femenina catalana que va dominar tots els estils i distàncies”, ja que va aconseguir 31 rècords individuals i tretze en equip, que no van ser superats durant vint anys. Juntament amb la seva germana, Enriqueta (Barcelona, 1920-1983) va ser una de les grans figures de la natació femenina entre 1930 i 1940.

La zona que es troba entre els carrers Comte de Sert, Josep Garí, de Collserola i Carles Pirozzini, es denominarà jardins de Maria Carbonell i Mumbrú. Carbonell i Mumbrú (Barcelona, 1911 - 1988) va ser una pianista que el 1963 va destacar per la seva interpretació de les 32 sonates de Ludwig van Beethoven i que, durant un temps, va formar duet amb el seu marit, el violinista Joan Massià.

L’Ajuntament donarà el nom de plaça d’Aurora Díaz-Plaja i Contestí a l’espai situat sobre la Via Augusta, entre el passeig de la Bonanova i el carrer Dolors Monserdà.

Aurora Díaz-Plaja i Contestí (Barcelona, 1912 - 2003) va ser bibliotecària i escriptora i va publicar nombrosos llibres infantils. El 1982, va organitzar la primera exposició del Llibre Infantil en Català a la Internationale Jugendbibliothek de Munic. Va publicar treballs de biblioteconomia i va col·laborar amb la revista “Serra d’Or”, entre d’altres. El 1998 va ser guardonada amb la Medalla de la dona de Sarrià-Sant Gervasi.

Notícies relacionades

La zona que hi ha entre els carrers Pomaret i Terré, i el passatge d’Holanda, es dirà plaça Maria Luisa Granero (Barcelona, 1924 - 2012), una artista que va treballar per a l’escultor Monjo i des que va aconseguir exposar la seva obra per primera vegada el 1942 no va deixar de rebre premis i reconeixements.

El nom d’Angelina Alòs i Tormo es donarà a la petita plaça emmarcada pel passeig de la Bonanova, Via Augusta i els carrers de la Mare de Déu de Núria i de Salvador Mundí. Angelina Alòs i Tormo (València, 1917 - Barcelona, 1997) va ser una artista que va fundar el seu propi taller el 1951 i es va convertir en representant de la ceràmica contemporània, cosa que li va permetre exposar a Espanya i en altres països.