Actuació qüestionada

L'Ajuntament vol formar els urbans per controlar gossos

La tinenta d'alcaldia Janet Sanz promet a les entitats animalistes revisar els protocols d'actuació

Fonts municipals confirmen que l'animal va mossegar el braç de l'agent

zentauroepp46314305 perro matado por la guardia urbana181220135418

zentauroepp46314305 perro matado por la guardia urbana181220135418

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

Aquest dimecres, després que un agent de la Guàrdia Urbana matés d’un tret el gos d’una persona sense sostre que el va mossegar i de la consegüent mobilització de les entitats animalistes, l’alcaldessa de Barcelona va llançar dos missatges: la confiança en què el policia va actuar en defensa pròpia i el lament per la mort de l’animal, per la qual cosa si fos necessari es revisarien els protocols a seguir en casos com aquest. Després d’una allau de crítiques a les xarxes que qüestionaven la versió policial, els tinents d’alcalde Gerardo Pisarello i Janet Sanz han posat avui l’èmfasi en la segona part del discurs: el primer ha demanat “testimonis directes” de la mort del gos i la segona s’ha reunit amb les entitats que formen la Comissió de Benestar Animal de Barcelona per calmar els ànims.

En el transcurs de la reunió, Sanz va considerar la mort de l’animal “una situació excepcional” davant de la qual l’ajuntament està “consternat”, per la qual cosa durà a terme una investigació el més completa possible per estar plenament convençut que no hi havia cap altra alternativa al desenllaç dels fets, a la qual s’hi incorporarà un pèrit veterinari.

Sanz va admetre que en cas de perillar la integritat física dels vianants o del mateix agent, aquest pot fer ús de la seva arma, però que també han de respectar-se els drets dels animals, pel que serà necessari “formar al cos de la Guàrdia Urbana” en altres mètodes de control d’animals fora del control dels seus propietaris.     

Mentre els animalistes afirmen que el gos només va bordar al policia reaccionant a l’actitud violenta dels agents contra el seu amo, fonts municipals reiteren la versió policial, segons la qual els policies van acudir davant de la presència d’un gos solt, van demanar que el seu amo el lligués i durant la discussió l’animal es va llançar sobre el policia i li va mossegar el braç, li va esquinçant la màniga de l’uniforme i li va deixar una erosió al braç, recollida pel comunicat mèdic. No obstant, les ferides més greus (un cop al front i una fractura dental) les va patir l’agent quan l’amo del gos, després de la mort de l’animal, el va colpejar al cap amb un patinet.

Pisarello va demanar la col·laboració ciutadana per aclarir el que ha passat: “Necessitem testimonis directes de la gent que hagi assistit als fets. S’ha d’investigar a fons i, si fa falta, canviar els protocols. L’objectiu és que no torni a passar”.

En aquest sentit, el regidor ha assegurat que l’agent que va disparar contra el gos “no tenia antecedents d’agressivitat ni de cap tipus”, i ha insistit que les imatges dels fets són molt dures i que Barcelona és una ciutat que estima els animals.

 Possible delicte contra els animals

Notícies relacionades

Per la seva banda, la comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab) ha demanat a la Guàrdia Urbana que investigui els fets. En un comunicat, demanen que s’aclareixin les circumstàncies de la mort després que el cos policial barceloní hagi donat “versions contradictòries” sobre els fets.

Des d’aquesta comissió reclamen que si es demostra que s’ha matat el gos sense una causa justificada suposaria un delicte contra els animals, tipificat a l’article 377 del Codi Penal, amb abús d’autoritat, ja que hi va participar presumptament un agent de l’esmentat cos.