POLÈMICA

Ada Colau defensa l'agent mossegat davant de la protesta animalista

El PACMA concentra centenars de persones a la plaça de Sant Jaume i exigeix a l'Ajuntament de Barcelona que obri una investigació

La Guàrdia Urbana argumenta que l'agent va actuar correctament i en defensa pròpia

 

  / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actuació d’un agent de la Guàrdia Urbana que va matar d’un tret el gos d’un sensesostre ha topat avui amb una mobilització massiva de col·lectius animalistes a les xarxes (amb l’etiqueta #JusticiaParaSota) i, presencial, amb una manifestació a la plaça de Sant Jaume. Crítiques a les quals s’han sumat els grups municipals de la CUP i el PDECat. L’alcaldessa, Ada Colau, i el cos de la Guàrdia Urbana ha hagut de sortir en defensa de l’agent ferit per l’animal, argumentant que aquest va actuar de forma correcta i en legítima defensa.   

El cos recorda que el policia "va actuar en defensa de la seva integritat física" i que no va tenir cap altra opció que disparar a l’animal. La policia local rebat la versió que ha circulat a les xarxes sobre com es va desenvolupar l’agressió: la Guàrdia Urbana explica que l’actuació policial es va iniciar sense que hi hagués una trucada prèvia quan una patrulla va veure un gos sense corretja ni morrió i amb aparença de ser de raça perillosa deambulant sol pel carrer.

A l’aparèixer el seu propietari, li van demanar que lligués el gos en compliment de l’establert en l’ordenança municipal de tinença d’animals i, en el transcurs de l’actuació, l’animal va atacar un dels agents al braç i aquest va haver d’utilitzar la seva arma per protegir-se. Posteriorment, prossegueix el relat del cos, el mateix agent va ser agredit amb un patinet al cap per part del propietari del gos, per la qual cosa aquest va ser detingut. El policia està de baixa, amb una contusió al front i una ruptura dental. 

Arran de l’ús de l’arma, la Unitat de Deontologia i Assumptes Interns de la Guàrdia Urbana ha revisat els fets i la seva conclusió és que l’agent va actuar "en defensa de la seva integritat física i que no li va quedar cap altra opció".

Notícies relacionades

Malgrat aquesta explicació, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) ha mostrat la seva repulsa i ha cridat a la mobilització. El PACMA ha denunciat que veu "inadmissible que un ajuntament autoproclamat animalista resolgui a trets els problemes amb els animals", per la qual cosa ha exigit "explicacions urgents que determinin els motius d’aquesta terrible mort". Segons el relat difós a les xarxes per militants animalistes, els responsables d’un hotel van trucar a la Guàrdia Urbana per la presència d’un sensesostre en el seu pàrquing, i després que els policies agredissin aquesta persona, la seva gossa, Sota, va sortir en la seva defensa sense arribar a mossegar l’agent. Alguns tuitaires també justifiquen l’agressió posterior a l’agent pel dolor causat "per la mort d’un ésser estimat". 

També la CUP s’ha afegit a les crítiques per l’actuació policial. El partit anticapitalista ha reclamat a l’equip de govern d’Ada Colau  que obri una investigació sobre l’ocorregut i que aquesta "tingui conseqüències, que no quedi arxivada com acostuma a passar amb les males praxis policials." El regidor del PDECat Jordi Martí ha demanat explicacions per escrit i pregunta a l’alcaldessa si s’hauria pogut evitar la mort de l’animal si els agents haguessin estat equipats amb pistoles Taser. Colau, fins i tot defensant l’actuació del policia, també ha afegit que es revisarien els protocols.