tradició al dia

Els sopars de grup prenadalencs despunten i oxigenen la restauració de Barcelona

Els establiments despleguen menús de 30 a 60 euros i detecten menys contenció en els pressupostos

El sector tem que un dels dies clau de reserves, el 21-D, pugui veure's afectat pel conflicte polític

jcarbo46254281 comida navidea181214151014

jcarbo46254281 comida navidea181214151014 / FERRAN NADEU

6
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Els sopars de grup prenadalencs funcionen des de fa temps com un fidel termòmetre de l’estat anímic –socialment i econòmicament parlant– d’una gran ciutat com ho és Barcelona. En els últims anys els tiquets del desembre dels restaurants han reflectit amb precisió matemàtica des de l’eufòria consumista de l’època de la bombolla immobiliària, fins al descens als inferns de les butxaques durant la crisi, la lenta recuperació en els pressupostos dels particulars i empreses, i la davallada anímica del 2017, en què, economia a part, la tensió política va afectar les ganes de gresques i la xifra de reserves. Aquest any, el sector coincideix bastant unànimament en previsions més optimistes, tant en nombre de reserves com en una menor contenció en la despesa. Aquest dies, milers d’establiments barcelonins despleguen menús sobretot d’entre 30 i 60 euros per satisfer els grups d’amics i d’empreses que celebren el Nadal abans de les dates familiars.

Un únic nuvolot preocupa els empresaris, siguin grans o petits, i és la possibilitat que es produeixin enfrontaments greus al carrer amb motiu del Consell de Ministres del 21-D i que derivin en cancel·lacions de dinars o sopars precisamentel dia més potent de reserves, a més de la nit del divendres 14. La patronal ja va fer una crida a la calma dimarts passat i confia que l’esperit nadalenc prevalgui, en una campanya estratègicament important per al sector de la restauració, després d’un any difícil pel descens de comensals i de turistes d’alt nivell, relata Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració. La mateixa font confia que aquesta consagri definitivament un canvi de tendència per al 2019.

Competència en menús

Des de fa setmanes, els restauradors competeixen pel pastís dels grups a preu tancat, que quan es tracta de companys de feina són més folgats si paga l’empresa que no pas si ho fan els particulars, en general. Amb la crisi, el fenomen de les celebracions autosufragades es va obrir pas i, malgrat la gradual recuperació, no porta camí de revertir-se. En aquest escenari, els usuaris continuen demanant sobretot sopars que costin entre 30 i 35 euros. Una altra cosa és que ho aconsegueixin, perquè la majoria de menús comencen en aquest límit o per sobre. No obstant, fonts del sector emfatitzen que els comensals ara regategen menys el preu i prefereixen negociar algun detall, com ara una copa prèvia o al final.

Brindis femení al saló De Dalt del Diversus de Sant Boi / JORDI COTRINA

No tots correran la mateixa sort, però en diversos establiments consultats les taules són plenes des de fa temps per als dijous, divendres i dissabtes de les dues setmanes. Pallarols aplaudeix que el calendari beneficia aquest any el sector, al tenir dos caps de setmana desenganxats de la nit de Nadal. Alguns grans restaurants tenien previst cobrir més de 500 serveis per nit des de dijous passat, un volum que obliga a reforçar plantilles.

Entre alguns dels grups més potents de la restauració local s’ofereixen un retrat del que són aquestes jornades prèvies a Nadal. En el grup Salamanca xifren en un 20% l’augment de reserves; entre setmana molts opten per dinars (amb un "menú estrella de 30 euros"), però a l’arribar dijous la demanda es concentra en els sopars, amb menús de 40 i 50 euros sobretot. Aquí sí que alerten d’algunes cancel·lacions previstes inicialment per al dia 21. Des de Cacheiro, amb preus a partir de 35 euros, les peticions són més nombroses que l’any passat, amb concentració de dijous a dissabte.

Però també hi ha molts grups, sobretot d’amics, que prefereixen eleccions d’última hora ia hores d’ara continuen demanant i comparant menús. En el grup Tragaluz expliquen que han rebut moltes peticions, però les confirmacions van més lentes, amb preus a partir de 33 euros. En un altre grup potent, Sagardi, admeten que està sent un millor mes que la temporada passada, però continua "sense ser un gran any", perquè a part del moderat consum local, en el seu cas al Gòtic i al Born, coincideixen problemes d’inseguretat, obres que dificulten l’accés i escassa il·luminació, que afecten l’afluència de clients que no siguin habituals.

Febre ‘online’

Una altra tendència imparable és la de la reserva ‘online’ després d’haver estudiat diverses propostes des de portals de reserves. En El Tenedor afirmen que les reserves de grup creixen un 20% respecte a l’any passat i que el 54% dels seus usuaris catalans (la majoria a Barcelona) tenen intenció de dinar o sopar en grups d’almenys sis persones. L’opció familiar és la més popular, però un 40% tindran àpats amb companys de feina (el 64% afirmen que les seves empreses es faran càrrec de les despeses) i un 36% amb amics. Des de l’altre bàndol, el 87% de restaurants parlen d’un augment de reserves, en molts casos superior al 20%. El que més es demana fora de les dates familiars i festives són els preus de 25 a 35 euros. 

Quant a gustos, molts volen restaurants de tota la vida per no arriscar-se, però a Barcelona despunta la recerca de novetats (52%) per descobrir nous fogons. I són moltes les opcions, tenint en compte que,com va informar EL PERIÓDICO el dia 10, fins a l’octubre la ciutat sumava 227 noves llicències de restauració i 1.274 traspassos. Gairebé tots han desplegat la seva oferta en les webs per agilitar les eleccions. La nota comuna és l’hegemonia dels primers per compartir i dels segons a elegir, o bé el desplegament de platerets per compartir. Els formats perden rigidesa.

Any de novetats

En el nou circuit, tenen un gran eco novetats amb ubicació cèntrica, com ara el Zero Patatero (passatge Comercial, 1), que trasllada a Barcelona la filosofia i equip d’Els Garrofers (Alella), on no només treballen amb matèria primera de productors pròxims i amb criteris de sostenibilitat, sinó que afegeixen un receptari –omnívor– distintiu capaç de convertir un moniato setinat amb fruita seca, xili, castanya i ceba caramel·litzada en una menja. I mantenen el seu altíssim llistó en menús preparats per a grups amb ganes de compartir (tot plats de carta) per 35 i 40 euros.

En una franja similar se situa també el saló De Dalt del Diversus de Sant Boi, tota una revelació culinària situada sense complexos en un polígon industrial que en aquest espai elevat es rendeix als grups, siguin d’amics, famílies o empreses amb cuina 'slow' en connexió directa amb l’horta del Parc Agrari del Baix Llobregat. Al migdia triomfen amb una opció de 24 euros i per sopar hi ha menús tancats per 30 o 35 euros.

Notícies relacionades

També és idoni per a esdeveniments i grups (amb taules circulars per a fins a 12 persones) l’arrosseria de moda a Barcelona al costat de l’Hotel W, Maná 75 (Joan de Borbó, 101), dissenyada segons el fengshui perquè el client flueixi a pocs metres del mar, amb una enorme cuina oberta amb 19 paelles perquè abans de menjar els clients s’extasiïn amb els sofregits... El format de grups també és clau en un altre nouvingut, Synatras (Aribau, 152), aquesta vegada al districte rei dels sopars, l’Eixample, on s’aposta per aperitius tradicionals de gust universal i es tria segon plat, amb un preu entre 35 i 45 euros. 

Celebració a Maná 75, avui divendres / jordi cotreu foc pels queixals

Després dels sopars, molts establiments tanquen més tard i serveixen també primeres copes. Però els grups acostumen a allargar la vetllada en locals de lleure, que fins al dia 21 mantenen el seu horari habitual i després el prolongaran entre 30 i 90 minuts, segons el tipus d’establiment i les dates, informa la federació Fecasarm.

Opcions de menús de grup

<strong>1. DE DALT. 30 € </strong> (DIVERSUS SANT BOI)<br/> –Per picar: Croquetes casolanes, amanida de bunyols de formatge, salmó i alvocat; coca de pop ‘a feira’ amb teta; ous trencats amb patates i pernil ibèric. Segon: Bacallà amb xoriço ibèric i espinacs o secret ibèric amb parmentier de patata. Sorbet o coulant de xocolata, vins i cafès. <br/>També opció de 35 €.