A Sants-Montjuïc

Barcelona canvia el nom del carrer de l'Aviador Franco, germà del dictador i exdiputat d'ERC

En lloc del comandant de l'hidroavió Plus Ultra que va fer el primer vol Espanya-Amèrica ara s'homenatjarà Pablo Rada, mecànic de la missió

sin-ttulo

sin-ttulo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El plenari del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona ha aprovat aquest divendres modificar el nom delcarrer de l’Aviador Franco. Aquest estava dedicat a Ramón Franco, germà del dictador Francisco Franco i comandant de l’hidroavió 'Plus Ultra', que va fer el primer vol Espanya-Amèrica el 1926 i va fer un gir polític encara més gran al passar d’ERC al bàndol feixista. A partir d’ara, aquest carrer retrà homenatge aPablo Rada, que va ser mecànic d’aquella missió aeronaval.

Segons va informar l’Ajuntament de Barcelona, el canvi del nom d’aquest carrer del barri barceloní de Plus Ultra ha sigut abordat pel Grup de Memòria Històrica del Pla de Barris i per la Taula de Memòria Històrica de Sants-Montjuïc i ja compta amb el vistiplau de laPonència del Nomenclàtor, l’òrgan competent a l’hora de denominar els carrers de la ciutat. Superat aquest tràmit, a partir d’ara estarà sotmès aun període d’exposició públicaabans que es faci efectiva la nova denominació.

“El compromís del canvi de nom respon a la voluntat política dedemocratitzar el nomenclàtorde la ciutat, però també el pacte amb el veïnat de proposar un nou nom vinculat a la famosa expedició aèria que dona nom a la barriada del Plus Ultra”, ha informat el consistori. El moment del canvi de placa s’escollirà d’acord amb els veïns i les entitats del barri.

Va bombardejar Barcelona

Notícies relacionades

El nom d’Aviador Franco fa referència al germà de Francisco Franco, Ramón Franco, que va ser polític, militar i aviador i que va morir en un accident aeri quan participava en les operacions de bombardeig del bàndol nacional durant la guerra civil a Barcelona i altres punts de l’àrea mediterrània.

Abans d’això havia tingut una trajectòria personal i política molt diferent de la del seu germà. Es va dir d’ell que era maçó i que tenia una forta antipatia per la monarquia. És més, en les eleccions al Congrés dels Diputats del 1931, com es pot comprovar a la web de la Cambra, va  ser diputat per Barcelona com a membre del grup parlamentarid’Esquerra Republicana de Catalunya.