Homenatge a les víctimes

El mosaic de Miró i la frase 'Que la pau et cobreixi' recordaran l'atemptat de Barcelona

Ceramistes de diversos països africans i europeus restauraran junts les rajoles del pintor català a la Rambla

jcarbo46137203 mosaico la rambla181204165724

jcarbo46137203 mosaico la rambla181204165724 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El mosaic de Joan Miró i la frase en català, castellà, anglès i àrab 'Que la pau et cobreixi, oh ciutat de la pau' constituiran el Memorial Rambles, un recordatori permanent del tràgic atemptat islamista del 17 d’agost del 2017, que va causar 16 morts (inclosos els dos de Cambrils) i més de cent ferits. La proposta triada per l’ajuntament inclou la restauració del mosaic, en què participaran artistes de diversos països europeus i africans.

La frase, que ha sigut elegida entre els milers de missatges que de manera anònima els ciutadans van deixar en aquest lloc, on va finalitzar el recorregut mortal de la furgoneta feta servir en l’atemptat, estarà situada al centre del passeig en una placa de bronze allargada de 12 metres de longitud al llarg de la rambla. Els vianants la podran llegir en els dos sentits, tant si pugen cap a la plaça de Catalunya com si baixen cap al mar. El missatge va ser triat per víctimes de l’atemptat d’entre una desena seleccionats pels experts que van recopilar tots els textos. 

A més, s’ha decidit col·locar la frase a una certa distància del dibuix de Miró per no treure importància a l’obra de l’artista català, amb la qual va voler donar la benvinguda a Barcelona als que arribaven a la ciutat pel port, igual com va fer amb el mural que hi ha a la Terminal 2 del Prat per rebre els que venen amb avió. 

Pau, cultura i fraternitat

La comissió especial per realitzar el Memorial Rambles "s’entén com un homenatge a la pau, la cultura i la fraternitat i vol convertir-se en un referent universal que convidi a la concòrdia, l’entesa i la solidaritat entre les persones, de manera que el recordatori de l’atemptat no reflecteixi només el mal a les persones i a la ciutat, sinó que transmeti la responsabilitat, fermesa i solidaritat que van manifestar els ciutadans".

Un dels objectius de la proposta municipal per recordar l’atemptat del 17-A ha sigut l’austeritat i la discreció, "per mantenir la densa identitat del passeig i garantir que l’element recordatori estigui integrat de forma harmònica en el conjunt de remodelació de la Rambla i no es converteixi en un element protagonista".

Escrita en àrab

A més de la frase sobre la pau, que originàriament va ser escrita en àrab al mateix lloc de l’atemptat, a la zona es plasmarà el dibuix de la paraula ‘Barcelona’ realitzat per l’artista Frederic Amat poc després dels fets, en què la lletra ‘l’ representa un llaç negre. I la data i l’hora de l’atemptat. Aquestes actuacions es realitzaran a la primavera.

Frase en àrab dipositada en el lloc de l’atemptat, que significa: "Que la pau et cobreixi, oh ciutat de la pau".  / El Periódico

Per a l’any següent, el 2020, està prevista la restauració del mosaic de Miró, amb la participació d’un equip d’experts de quatre països que representin els quatre eixos del Mediterrani (Orient Pròxim, Nord de l’Àfrica i sud i est d’Europa). També es plantaran de set nous arbres del tipus plàtan, com els que hi ha a la resta de la Rambla i a la Gran Via, per marcar l’entorn del Memorial. Aquestes obres es realitzaran coincidint amb els treballs de reforma del popular passeig.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que la proposta s’ha triat després que s’hagin atès amb assessorament legal i psicològic les víctimes de l’atemptat. Sobre el lloc elegit per al memorial, ha remarcat "que hi hagi una obra d’art on es va parar la maleïda furgoneta" i que en els dies següents nombroses persones hi dipositessin flors, espelmes, objectes i frases de dol, que van ser recollits i inventariats pel Museu d’Historia de Barcelona.

Notícies relacionades

Curiosament, 30 anys abans, l’endemà de l’atemptat d’ETA a Hipercor Meridiana, en què van morir 21 persones, també els ciutadans van dipositar flors i missatges de dolor de manera espontània en aquest mateix lloc de la Rambla.

Dibuix realitzat per l’artista Frederic Amat després de l’atemptat. / El Periódico

Colau s’ha emocionat quan ha intervingut en l’acte de presentació del memorial Javier Martínez, el pare del Xavi, el nen de 3 anys mort a la Rambla. "La seva sang va anar a parar just a sobre del dibuix de Miró", ha recordat Martínez, que ha agraït la iniciativa per recordar l’atemptat i els recolzaments rebuts.