OPERACIÓ POLICIAL

Desallotjat l'edifici ocupat fa un any al carrer del Correu Vell del Gòtic

A l'edifici hi vivien 23 persones de diferents famílies amb quatre menors i dues embarassades

Aquest ha sigut el tercer intent després que els Mossos d'Esquadra ja ho intentessin sense èxit

desallotjament / periodico

3
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

L’edifici del carrer del Correu Vell número 3 del Gòtic de  Barcelona que feia pràcticament un any que estava ocupat ha sigut desallotjat la matinada d’aquest dimecres pelsMossos d’Esquadra arran d’una ordre judicial. A l’edifici hi vivien 23 persones, de diferents famílies amb quatre menors i dues embarassades.  

Faltaven 10 minuts per a les set del matí quan els veïns han vist com arribava la policia i posteriorment s’ha dut a terme el desallotjament pacíficament. “No podia ser de cap altra manera, hi havia 10 furgons de policia”, ha comentat Martí Cussó, membre de la plataforma ‘Resistim al Gòtic’. 

Aquest ha sigut el tercer intent després que els Mossos d’Esquadra intentessin per primera vegada sense èxit desallotjar l’edifici el passat 21 de setembre. El segon intent es va fer el 30 d’octubre, llavors els veïns van fer guàrdia durant dues setmanes al rebre la notificació de desallotjament, amb data oberta. Una vegada parat el segon intent de desallotjament van rebre la tercera notificació, també amb data oberta, de l’1 al 30 de novembre. “És impossible fer guàrdia un mes, el desallotjament era inevitable”, afegeix Cussó.

Propietat suïssa 

L’edifici és propietat d’un fons d’inversió de capital suís que va ser comprat el 2016, rescindint els contractes a tots els veïns.  Un grup del barri, veïns de tota la vida, el van ocupar el mes de gener passat per protestar sobre l’especulació immobiliària que està expulsant a poc a poc els veïns del barri.

Els veïns s’han organitzat a la plataforma Resistim al Gòtic,que ha denunciat que el desallotjament és una "vulneració dels drets flagrant", ja que, afegeixen, moltes famílies no han estat ateses per cap servei social de l’ajuntament ni per cap centre d’urgència. “Ara es troben al carrer i completament desemparats”, tots ells comparteixen la mateixa situació de dificultat d’accés a la vivenda, remarca la plataforma.

Procés judicial

Cusó ha explicat que el procés judicial ha sigut molt ràpid i opac. El jutge no va permetre que els veïns afectats es personessin en el jutjat per declarar. Aquest veto ha provocat que ells no constin com a afectats i, per tant, no hagin pogut entrar en el procés desituació d’emergència de l’administració, i no tinguin cap ajuda, ni ara, lloc on viure.

La Bea, una veïna desallotjada que està embarassada de set mesos, ha lamentat que els serveis socials no s’han presentat en el desallotjament, fins i tot sabent que hi havia menors vivint a l’edifici. A més, ella no sap on podrà passar la nit, i ha denunciat que l’Ajuntament només els ha ofert una pensió. A sobre, assegura que li han dit: "Quan vegis la pensió, preferiràs que no te la donem i buscar-te la vida". 

Notícies relacionades

Els veïns volen denunciar “dues irregularitats” del procés judicial en què s’han vist immersos. D’una banda, denuncien la funció de la comitiva judicial, que segons ells no ha exercit la mediació que li correspon. “Només ha parlat amb la part demandant i ha accelerat els tràmits de desallotjament”, afegeixen fonts de l’entitat, que han afirmat a més que la comitiva no s’ha personat a l’edifici en cap moment a parlar amb els veïns ni els ha avisat del desallotjament. De fet, Cussó ha comentat que la comitiva ha arribat en el moment del desallotjament en el mateix cotxe que els propietaris de l’edifici.

D’altra banda, els afectats volen retreuen les dates obertes del desallotjament. “No donen solució als veïns, només t’avisen que vindran dins d’un període de temps. En situacions d’emergència només produeixen angoixa”.