COP AL NARCOTRÀFIC

El setge policial ataca les dues vies de subministrament d'heroïna al Raval

Dues operacions del Grup 3 d'Estupefaents han desarticulat dos grups pakistanesos que proveïen als narcopisos

Els toxicòmans han esquivat la caiguda de l'organització dominicana acudint als pisos de la droga que segueixen oberts

zentauroepp45691884 narcopisos181030204732

zentauroepp45691884 narcopisos181030204732

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L’operació Bacar dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, lliurada ontra l’organització dominicana que controlava 26 narcopisos del districte de Ciutat Vella de Barcelona, ha suposat el cop més gran que s’ha clavat contra aquesta epidèmia. Però no l’ha extingit. Pisos de la droga ubicats en carrers com els de Sant ClimentEscudellers o Cardona continuen actius i han absorbit una part dels consumidors. Es tracta de punts de venda regentats per altres grups de traficants que es nodreixen, sobretot, d’heroïna que viatja fins a Barcelona amagada en maletes de ciutadans pakistanesos residents al barri del Raval, un veïnat que –proporcionalment– aglutina la concentració més elevada de ciutadans d’aquest país. No obstant, el Cos Nacional de Policia, segons fonts policials consultades per EL PERIÓDICO, també ha atacat recentment, i en dues ocasions, aquest canal de subministrament per als narcopisos.  

La via pakistanesa

"No s’ha de cometre l’error de criminalitzar la comunitat pakistanesa", remarquen fonts del Grup 3 d’Estupefaents, especialitzat en els grups criminals organitzats que trafiquen amb heroïna a Catalunya. Tot i que l’experiència d’aquesta unitat demostra que alguns d’aquests veïns sí que sucumbeixen als narcotraficants, espantats o temptats pels beneficis que els reporta col·laborar-hi. En els últims mesos, el Grup 3 ha desarticulat dues bandes que importaven l’heroïna per distribuir-la en narcopisos del Raval.

La més recent ha sigut la liderada per Mirza B., un ciutadà de més de 60 anys arrestat al setembre per liderar un clan familiar que aparentment es guanyava la vida amb establiments comercials –locutoris i botigues de queviures– però que en realitat, segons les indagacions, era el responsable de captar compatriotes perquè tornessin del Pakistan amb un fals fons a la seva maleta de viatge en el qual amagaven farcells d’heroïna conreada a l’Afganistan, el principal productor d’aquesta droga al món. La detenció de Mirza B. va venir precedida de diverses confiscacions d’aquests enviaments que, en total, van aconseguir intervenir gairebé 15 quilograms, unes 200.000 dosis.

Poc abans d’estiu, les autoritats italianes van capturar Munir S., un altre narcotraficant pakistanès amb gran mobilitat per diversos països europeus a qui el Grup 3 seguia els passos després d’haver sorprès alguns dels seus correus humans intentant introduir heroïna a Barcelona. Amagant-la al seu equipatge o adossant-se els farcells al cos. En total, uns 40 quilograms, més de mig milió de dosis.

Les dues operacions han confirmat que els grups criminals d’origen pakistanès tenen heroïna i que la distribueixen al Raval. També que mouen una mercaderia extraordinàriament pura coneguda com a 'brown sugar' (sucre morè). No obstant, abans d’arribar als narcopisos els diferents mitjancers la tallen –adulterant-la de manera perillosa, perquè fins i tot utilitzen productes com a diazepam– i la degraden. De cada gram, "extreuen 10 dosis", expliquen fonts policials, que es venen a preus que oscil·len entre els 12 i els 5 euros. És a dir, un quilogram de 'brown sugar' pot acabar reportant guanys pròxims als 100.000 euros. Amb aquest marge, els compatriotes que accepten –de vegades coaccionats– amagar farcells a la seva maleta poden rebre incentius "de fins a 15.000 euros".

La via turca 

Notícies relacionades

Ara bé, els grups dominicans no tenen heroïna. Malgrat que la seva capacitat d’intimidació ha fet que aconsegueixin dominar la porció més gran del parc de narcopisos de Ciutat Vella, les dosis que aquests ofereixen als toxicòmans acostumen a ser restes de mercaderies enviades a Amsterdam. "Holanda és el magatzem d’heroïna de la Unió Europea", descriuen les mateixes fonts. La droga que acaba a la capital holandesa ha seguit la ruta de Turquia. I a aquest país arriba després d’haver creuat la frontera a través de l’Iran. Per això, tradicionalment, l’heroïna turca acostuma a ser de qualitat inferior a la que arriba des del Pakistan. Segons el Grup 3, l’heroïna que aconsegueixen els narcos dominicans com els que han sigut desarticulats pels Mossos aquest dilluns prové gairebé sempre d’Holanda. Però quan arriba fins a les seves mans, per vendre-la als narcopisos que regentaven, ha passat per tants mitjancers que ja és de pèssima qualitat.

Els Mossos i la Urbana, amb la desarticulació de l’organització dominicana, i el Cos Nacional de Policia, amb els dos cops a la màfia pakistanesa, han escanyat les dues vies de subministrament. Tot i que, tal com denuncien els veïns, encara queden narcopisos amb dosis a la venda.