Crítiques per l'estat d'una zona verda

Els veïns critiquen el parc dels matalassos de la Marina de Port

Can Sabaté, jardí envoltat d'edificis, acumula brutícia i s'inunda quan plou

jose45132907 barcelona 21 09 2018 reportaje del barrio de  la maria  parc180928194314

jose45132907 barcelona 21 09 2018 reportaje del barrio de la maria parc180928194314 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

«El parc de Can Sabaté és un parc modern dissenyat amb una concepció clàssica dels espais verds urbans. Situat entre alts murs de vivendes, a l’entrar sorprenen l’amplitud, la lluminositat i l’elegància que té. És un lloc on l’aigua i la frondosa vegetació creen un ambient de gran serenitat”. Així descriu la web de l’Ajuntament de Barcelona aquesta important zona verda del barri de la Marina de Port (vegeu mapa). Tot i que per als veïns aquesta idíl·lica imatge poc té a veure amb la realitat d’un gran parc urbà que va ser creat el 1980 després d’una intensa lluita veïnal al solar d’una fàbrica.

Envoltat efectivament de grans edificis, entre els quals els de la urbanització Estrelles Altes, Can Sabaté passa desapercebut des de fora malgrat la seva enorme extensió. En un dels seus accessos, ja s’hi veuen els problemes. Al carrer de la Mare de Déu de Port, a través del porxo d’un gran edifici, s’accedeix al parc  després de creuar una enorme tanca que permet tancar-lo a la nit.

Sexe i orines

Al costat d’aquest reixat hi ha un matalàs mig amagat darrere d’un mapa del parc que demostra el que els veïns denuncien. A les nits persones sensesostre es refugien allà. “Hi ha arribat a haver fins i tot una família completa, i fins i tot una parella a la qual de vegades sorpreníem fent l’amor”, explica Marta Rodríguez, propietària de la guarderia El Gall i la Gallina, ubicada al costat d’aquesta porta. Els usuaris de la guarderia i els veïns pateixen les taques i la fetor de les orines a les columnes d’aquest accés.

La guarderia pateix especialment el mal estat de Can Sabaté. La setmana passada, quan es va fer aquest reportatge, els nens feia diversos dies que no sortien al 'pati' –escrit així entre cometes, ja que en realitat és un trosset dels jardins que l’Ajuntament ha autoritzat a delimitar amb tanques durant les hores de l’esbarjo. “Però hi ha tants mosquits que ja no hi podem sortir. Quan plou s’acumula l’aigua i a l’estiu els mosquits piquen tant els nens que hem posat mosquiteres a totes les finestres –explica Rodríguez–. Quan plou el parc és una piscina”.

Desguassos obturats

“El problema és que aquí ningú neteja els desguassos que s’obturen. Ni tan sols seguen l’herba. El 1976 veníem a fer sardinades per reivindicar el parc i ara fa pena veure’l així. Els polítics només recorden els veïns quan hi ha eleccions”, denuncia José Pozo, de 76 anys. “I moltes vegades hi ha persones que dormen aquí i ens trobem els matalassos. I això sense comptar amb les caques dels gossos que després ningú recull”, explica Alfonso Casas, un altre jubilat que fa 45 anys que és al barri i passeja a Can Sabaté. 

Notícies relacionades

Virginia Requena, també pensionista, assegura que moltes vegades hi ha gossos perillosos al parc. “Però no ens atrevim a dir res als amos”, explica. També es queixa que  el canal d’aigua que hi ha en el centre del parc està gairebé sempre amb el cabal aturat.  I que l’estany que hi ha en un dels extrems del parc no és net.

Fonts municipals van explicar que operaris de Parcs i Jardins netegen cada matí el parc i que els problemes d’acumulació d’aigua es deuen a les intenses pluges recents. “Sabem que hi ha coses que s’han de millorar però no es poden solucionar de forma immediata”, van precisar.