Nova variant d'usurpació de propietats per viure

La Marina de Port pateix la contínua 'okupació' de locals buits

Els inquilins il·legals arriben amb mobles i transformen els baixos en vivendes

Una propietària acaba de vendre la seva botiga a baix preu després de patir tres assalts

jose45133005 barcelona 21 09 2018 reportaje del barrio de  la maria fotog180928194302

jose45133005 barcelona 21 09 2018 reportaje del barrio de la maria fotog180928194302 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’’okupació’ il·legal de locals comercials buits per reconvertir-los en infrahabitatges s’estén al barri de la Marina de Port (Sants-Montjuïc), on en pocs mesos s’han registrat mitja dotzena de casos. De la puntada de peu a la porta d’un pis s’ha passat al gat hidràulic a la persiana d’una antiga botiga o una caixa d’estalvis. El fenomen s’estén davant de la impotència de veïns i comerciants, la presumpta inacció de l’ajuntament, que al·lega mancar de competències i necessitar denúncies per mobilitzar-se, i les respostes resignades per part dels Mossos que no dubten a expressar la seva impotència davant d’una suposada màfia que controla les ‘okupacions’ i la lenta burocràcia judicial.

Un dels epicentres d’aquest fenomen és la zona compresa entre el passeig de la Zona Franca i els carrers de Foneria, Alts Forns i Ferrocarrils Catalans. Un tram de Ferrocarrils, per exemple, té una desena de locals tancats en els quals abans  hi havia de tot, com demostren els cartells que pengen a les seves entrades: joieria, perruqueria, alimentació, peixateria... Almenys un ha sigut ‘okupat’ diverses vegades.

 “Quan jo vaig venir a viure aquí, totes les botigues eren obertes, però ja han tancat. La proximitat del Gran Via 2 i les botigues del passeig de la Zona Franca s’han emportat tota l’activitat comercial”, explica Belén Gallego, veïna d’un dels pisos d’aquest immens bloc del carrer de Ferocarrils que tots coneixen com el Convent per les seves finestres.

Abdó Florencio, president de la federació de les associacions de veïns de la Marina, coneix el fenomen: “A Estrelles Altes ja hi ha quatre locals ‘okupats’. A Ferrocarrils, quatre més. Quan van obrir un Discau gran i després el mercat municipal, els petits comerços van haver de tancar. I Gran Via 2 hi ajuda. És molta competència».

I del local buit sense perspectives de reobertura a l’’okupació’ il·legal hi ha un pas. Ho sap bé Sonia Molina, que ha patit tres ‘okupacions’ al seu local de Ferrocarrils. “El vaig comprar gràcies a una herència. Perquè al banc em van aconsellar que invertís en rajola –explica–. El vaig llogar a una costurera, després a un altre comerciant per fer sucs... En quatre anys mai va estar tancat. Però un dia em vaig trobar a dins una noia embarassada amb un nen. Em va demanar que la deixés estar-hi uns dies fins que li donessin un pis d’acollida que havia demanat. La vaig creure i ja no se’n va anar”. I va començar el calvari.

Costós desallotjament

Molina va iniciar el seu peculiar via crucis assumint despeses de tot tipus i sense cobrar un lloguer. “Van venir els Mossos que només poden prendre les dades de les persones que entren. Vam iniciar un procés civil per desallotjar-los. Però quan els van cridar a declarar ja n’hi havia d’altres a dins. I vaig haver d’iniciar una altra demanda diferent a nom dels nous okupants. Al cap d’un any i mig ja vaig anar per la via penal. El gener del 2018 vaig guanyar el judici. Al maig els van desallotjar. Vaig pagar 3.000 euros de despeses pel judici i el manyà. Però dos mesos després, al juliol, me'l van tornar a ‘okupar’”, afegeix.

“Els veïns també han passat dos anys terribles, amb escombraries al local, gossos, olors”, explica Molina, a qui aquests mateixos veïns van ajudar a posar fi de forma ràpida a l’última ‘okupació’. “Com que només feia una setmana que hi eren els vam poder treure amb l’ajuda dels Mossos, tot i que vaig haver de tornar a gastar-me uns 800 euros més al pany”, explica. Ara, fa tot just dues setmanes que ha venut per fi el local, que va comprar quan era una ferreteria fa 10 anys.En va pagar 48.000 euros que va obtenir d’una herència. Ara l’ha venut per 17.000.

“Però m’he tret un problema –reconeix Molina–. No visc al barri i havia de venir cada dos per tres per les ‘okupacions’. A més els Mossos et diuen que no et posis amb els okupes, que hi ha una màfia que controla els locals buits. Quan els ‘okupen’, venen amb un camió per posar de seguida els mobles i demostrar que és la seva vivenda”, afegeix la dona, ja més alleujada.

A tot just 100 metres de distància del seu local, una comercianta també ha patit una ‘okupació’, però no de la seva botiga, sinó d’un local limítrof a casa seva. Demana que no se citi el negoci ni el seu nom. Els baixos del costat de casa seva fa temps que estan ‘okupats’. Una fuita d’aigua li ha tacat una paret d’humitat. I, a més, el local és, suposadament, un punt de venda de drogues.

El bar, envoltat

No tots tenen veïns okupes de locals comercials molestos. Ana Seira, que regenta el bar L’Escala, a Alts Forns, està envoltada per dos locals ‘okupats’, un a cada costat del seu negoci. En un d’ells viu una parella, que accedeix a obrir la porta. Rere d’ells es veuen parets i mobles. És un local però sembla una vivenda. “No podem parlar. I l’amo és a Romania. L’hem trucat al mòbil i no contesta”, explica l’home. A l’altre local, un noi jove, està assegut davant la porta, al porxo de l’edifici, però es nega a explicar res sobre la seva vivenda.

“La veritat és que els okupes no em donen cap problema. No es fiquen amb ningú. Com que no tenen aigua, l’agafen de la font. Sé que no treballen i que viuen aquí perquè no tenen on anar”, relata la inquilina del bar, Ana Seira, qui sí que paga un lloguer pel seu bar a Alts Forns, 85.

Al mateix carrer, però una mica més a baix hi ha el local estrella de les ‘okupacions’ del barri per les seves dimensions i el nombre de persones que allotja. Es tracta d’un enorme baix que antigament va ser una fruiteria i fins fa poc una oficina de Caixa Penedès. “Ara a dins viuen uns vuit romanesos. El tenen ple de coses. S’han posat fins i tot aire condicionat al terrat”, explica una veïna de l’escala del costat. “De vegades hi ha baralles però solen tenir la porta tancada”, afegeix.

La resposta municipal

Notícies relacionades

¿I què hi diu l’Ajuntament de Barcelona? Esther Pérez, consellera de la Marina, afirma que coneix el problema de les ‘okupacions’ de locals, però aclareix de seguida que “no són competència de l’ajuntament”. “Només podem acompanyar els afectats i informar-los dels tràmits. En els consells de barri ja hem explicat que per poder inspeccionar-los cal denunciar-los”, afirma.

Respecte al declivi comercial del barri, primera causa de les ‘okupacions’, la responsable municipal assegura: “A la Marina tenim una consellera de comerç i hem creat un eix comercial. Sabem que Gran Via 2 no va bé per a les botigues del barri. I cal afegir que hi ha comerciants que s’han jubilat i no traspassen ni venen el local. Però hi ha comerços que encara es necessiten al barri. Estem treballant en això”. 

Temes:

Okupes