Anar al contingut

TREVA EN L'OCUPACIÓ DE LA PLAÇA

Els antiavalots aconsegueixen desallotjar l'acampada de Sant Jaume amb una amenaça

Els Mossos al·leguen alerta terrorista per exigir la retirada de les tendes de campanya

Óscar Hernández

Els antiavalots aconsegueixen desallotjar l'acampada de Sant Jaume amb una amenaça

"O traieu les tendes abans de les 12 del migdia o ho farem nosaltres", asseguren els independentistes acampats a la plaça de Sant Jaume des de l’11 de setembre passat que els ha dit aquesta matinada el cap de la Brigada Mòbil (Brimo), els antiavalots dels Mossos. I la policia ha aconseguit en poques hores el que la diplomàcia municipal no havia aconseguit en dies: buidar l’epicentre de les festes de la Mercè abans que comencin.

A les 11.45 hores d’aquest migdia un grup de persones s’afanyava a recollir tendes de campanya, sacs de dormir i neveres portàtils davant de la façana principal del Palau de la Generalitat davant l’atenta mirada dels antiavalots dels Mossos. "Ens han dit que com que estem en alerta terrorista ens n’havíem d’anar sí o sí. Asseguraven que algú podia amagar algun objecte perillós en una tenda i era arriscat en un lloc com aquest, on es concentrarà tanta gent", ha explicat un dels partidaris de la independència de Catalunya.

Una taula per informar

El que sí que han aconseguit els campistes és muntar un punt d’informació, és a dir, una taules situades a sota de tres tendals, en un dels laterals de la plaça de Sant Jaume, davant el Pans and Co. Per donar informació sobre les seves reivindicacions. Això sí, més ordenat i amb tot a la vista de la policia. Almenys inicialment, perquè a la tarda ja s’hi acumulaven plafons, neveres portàtils i garrafes d’aigua.  "Qualsevol pot venir amb un artefacte en una motxilla i tampoc el veurien", es queixa l’independentista, que accepta la raó de seguretat esgrimida pels Mossos per acatar l’ordre.

Ja dijous els protagonistes de la protesta havien acordat reduir la zona ocupada amb tendes després que representants de colles castelleres fessin de mediadors entre ells i l’ajuntament. El mateix dia en què els partits de l’oposició municipal (PSC, CS i PP) van denunciar la presumpta permissivitat del Govern de Colau amb els concentrats i l’inconvenient que suposava la presència de les tendes de campanya en un dels centres neuràlgics de les festes de la Mercè. 

Mentre que els acampats neguen que hi hagi hagut una interlocució real amb l’ajuntament i retreuen que s’hagin volgut utilitzar les entitats de cultura tradicional que havien d’actuar a la plaça per convèncer-los, l’alcaldessa de Barcelona afirmava, en canvi, que hi ha hagut "molta conversa" amb els acampats i que finalment el que s’ha imposat és "una mesura de sentit comú" acceptada per tots, "treure les tendes del centre de la plaça", tenint en compte la "impossibilitat de garantir la seguretat en uns dies en què afortunadament la plaça de Sant Jaume s’omple amb milers de persones". "Es garanteix la llibertat d’expressió de tothom i si volen poden mostrar cartells o pancartes", ha afegit. Cartells que, de fet, penjaven aquesta tarda tranquil·lament dels fanals situats davant mateix de la façana de l’ajuntament.