BARCELONEJANT

Els famosos de Barcelona en foto de carnet

Foto Rubira exhibeix al seu taulell les fotos dels centenars de famosos que s'han fotografiat al local durant més de sis dècades

jcarbo45100687 rubira180919140248

jcarbo45100687 rubira180919140248 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Diminuta, nítida, sense ambigüitats ni equívocs, la foto de carnet ha de ser considerada un gènere en si mateix: no hi ha relat semblant al món de la fotografia. El retrat és art i per tant deformació de la realitat; la foto de carnet és el seu oposat, és la recerca de la literalitat i dels seus valors associats, potser, en certa manera, de la veritat. El món seria més divertitsi la foto del passaport fos una obra d’art  amb la firma de l’artista en una cantonada, però el món és el que és i als aeroports no es valora la ironia. Per això existeix la foto de carnet: per eliminar el dubte, per serla fidel representació del jo. La imatge que som.

John McEnroe es va fer aquí la foto de la seva acreditació per al torneig Godó de 1987

Potser per això té aquest magnètic atractiuel mosaic de fotos de carnet exhibit al taulell de Foto Rubira, al número 4 del carrer de Santaló, just per sobre de la travessera de Gràcia. Mal comptades hi haunes 300 fotos de clientsque han passat per aquí a buscar la seva imatge d’aeroport, o de control d’alcoholèmia. La foto de carnet ésl’especialitat d’aquest lloc des del seu naixement el 1952,i el vidre del taulell és un homenatge tant a la seva naturalesa com –hi ha fotos en blanc i negre– a la seva història. Disposades en mosaic i en aquest número, una al costat de l’altra formant files i columnes, semblen encarnar un somni de la burocràcia, la fantasia d’un gris funcionari que diria: "Sí. Oficialment són així".

Una vista més àmplia del mosaic. / ALBERT BERTRAN

Naturalment, afegeix un extra al magnetisme que siguin fotos de gent coneguda. Hi haactors, escriptors, futbolistes, motociclistes, periodistes, metges, polítics, fins i tot algun noble. Aquí, al taulell de Foto Rubira, apareixen desposseïts de tota la parafernàlia, del maquillatge, del posat, de l’ornament. Són els famosos en versió oficial, o sigui descarnada, seguint les instruccions del fotògraf: posi’s recte, aixequi el cap, obri bé els ulls. Com la mort o com anar al bany, la foto de carnet iguala, i aquest taulell n’és la prova. A més, com que ningú s’està fent cada tres mesos la foto del DNI, el mosaic del carrer de Santaló ésla congelació dels famosos en el passat:de vegades immediat, de vegades remot, de vegades molt remot. Alguns són irreconeixibles.

Guardiola, Eugenio, Vázquez Montalbán...

Notícies relacionades

Noms triats a l’atzar: Manuel Vázquez Montalbán. Josep Carreras. Marc Gasol. Josep Guardiola. Eugenio. Guillermo Amor. Pasqual Maragall. Jose Mari Bakero. Josep Antoni Duran i Lleida. Jorge Lorenzo. Nina. Jorge Fernández Díaz. Amparo Soler. El marquès de Vilallonga. Carles Reixach. Bibi Samaranch. Peret. Jaime Alguersuari. Baltasar Porcel. Lluís Bassat. El baró d’Albi. Tot i que pot ser que el que mati qualsevol discussió sobre l’excepcionalitat d’aquest mosaic sigui la foto de carnet de ¡John McEnroe! Va ser durant el Godó de 1987: McEnroe necessitava una foto per a la seva acreditació i el van portar a Foto Rubira. Allà està, jove i desbullat. El més emparentat amb el mosaic de Foto Rubira són els murs de la fama que alguns restaurants conreen durant anys, però aquests ensenyen els famosos en la seva dimensió pública. Aquí apareixen nus, sense disfressa,en versió –potser–: "Aquí té, agent. ¿No anava massa ràpid, oi?» Tret d’Eugenio, que apareix amb ulleres fosques, com no pot aparèixer ningú a la foto de passaport o DNI. Potser eren per a la nòvia.

Teresa Yáñez, posant per a la foto. / ALBERT BERTRAN

Els avis Rubira van posar en marxa el negoci el 1952, quan el món en general i la fotografia en particular eren una altra cosa. Després va passar en mans del fill, el Fernando, i fa cinc anys es va posar al comandament Teresa Yáñez, que va començar com a empleada i es va quedar el local quan el cap es va retirar. Yáñez presumeix que Foto Rubira representa el perfeccionament de l’ofici, la foto de carnet elevada a la màxima expressió. “És una barreja de tècnica i amor», diu. “Si he de disparar 10 vegades, ho faig, però la foto ha de quedar bé, i la persona ha de quedar satisfeta”. Ni el fet que alguns clients siguin veïns ni el mateix veïnat del RACC –dos números més amunt– influeixen decisivament en la longevitat del negoci, diu Yáñez, justament en temps en què aquest tipus de botigues tanquen a tot arreu. "La gent torna. A més, en venen molts de part dels consolats. Una foto de carnet no es fa de qualsevol manera”. Un senyal de la confiança que infon en la seva clientela és que Yáñez coneix de memòria les mides exactes de les fotos de passaportde desenes de consolats. D’això, en el món de les fotos de carnet, se’n diu saviesa.

Nina, Marc Gasol, Ramon Pellicer, Constantino Romero, Jorge Lorenzo... / ALBERT BERTRAN

Pasqual Maragall, Josep Antoni Duran Lleida, Óscar Nebreda... / ALBERT BERTRAN

Luis del Olmo, Josep Carreras, Gemma Nierga... / Albert bertran