nova protesta

Vaga al metro de Barcelona durant la Mercè

Els sindicats acorden aturades parcials entre el 21 i el 24 de setembre per incompliment dels acords assolits el juliol de l'any passat

zentauroepp39336277 huelga metro180910164722

zentauroepp39336277 huelga metro180910164722 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comitè d’empresa delmetro de Barcelona ha convocat aturades parcialsen el servei d’aquest mitjà de transport per alspròxims 21, 22, 23 i 24 de setembre, fet que coincidirà amb la celebració de les festes de la Mercè.Fonts del Departament de Treball de la Generalitat han confirmat que el comitè ha registrat aquest dilluns a la conselleria la convocatòria de les aturades, que seran de dues hores per torn.

Els sindicats protesten amb aquesta acció pel suposatincompliment per part de la direcció del metro del convenii dels últims acords assolits amb la representació dels treballadors.

El comitè del metro i la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)van rubricar fa poc més d’un any, el juliol del 2017, un acord sobre el contingut delconveni col·lectiuper a al període 2016-2019.

El text assegurava "l’estabilitat laboral i organitzativa" per als pròxims anys, així com "unes condicions laborals de qualitat per a la plantilla, amb una millora de les condicions econòmiques i socials," segons va assegurar TMB en aquell moment.

Les millores acordades

El conveni, que afecta3.500 treballadors, preveia la recuperació de 46 llocs de treball i que 372 contractes parcials passessin a jornada completa, a més d’un increment salarial del 4,5% consolidable en taules fins a 2019 i tres pagaments únics no consolidables.

Dissabte passat, 7 de setembre, un grup de treballadors del transport metropolità es va manifestar a la flamantestació de Foc,durant la inauguració de l’ampliació de les dues estacions(Foc i Foneria), al barri dela Marina,de l’L-10. A les pancartes que portaven ja anticipaven les aturades per la “mala gestió” dels dirigents del transport metropolità. ‘Els directius del metro enganyen els treballadors. Són els culpables de la vaga’, es podia llegir en una de les pancartes.

La convocatòria d’atur ja ha tingut les primeres reaccions polítiques. El líder del PSC en l’Ajuntament de Barcelona,Jaume Collboni, va exigir al Govern d’Ada Colau“solucions immediates per no perjudicar més els ciutadans”.El dirigent socialista ha avançat en diversos apunts a Twitter que demanaran la compareixença de l’executiu municipal per explicar “com pot ser que un any després es reobri el conflicte del metro i tornin les vagues”, després que s’acordés el conveni col·lectiu l’estiu passat.

“Aquest Govern, en lloc de solucionar problemes, en crea de nous i tanca els conflictes en fals. Els barcelonins no podem pagar la incompetència d’un Govern en forma de vagues”, va afirmar Collboni, que va exigir negociació i solucions.

La vaga del 2017

Notícies relacionades

El 23 de juliol del 2017 la plantilla del metro posava fi a tres mesos de vaga, tots els dilluns, al votar els treballadors 'sí' la proposta del conveni que ja havia acceptat l’empresa. L’acord significava unes millores per valor de23 milions d’euros.Aquestes millores consistien a revertir l’externalització dels treballs de manteniment amb la recuperació de 46 empleats; incrementar els salaris (un 1% anual i un 4,5% en complements que no es consoliden passada la vigència del conveni), i reduir notablement els contractes parcials i temporals. Un total de 372 contractes parcials passarien a jornada completa i 190 treballadors d’estiu, a fixos el 2022. Amb aquests increments, se solucionaria la falta total de personal per atendre els usuaris en algunes estacions del metro.

El resultat de les votacions de l’any passat no va ser contundent. Es va registrar un ajustat 57% de vots favorables i només van votar 838 empleats d’una plantilla de 3.500 (un terç estava de vacances). El president del comitè d’empresa, Pere Ramon (CGT), va declarar que la proposta de conveni, elaborada amb la mediació de la Generalitat, recollia “gairebé tots els punts” de la plataforma que havien acordat els treballadors. També va assegurar que la negociació va mostrar que la direcció de TMB “no és de confiança” i va assegurar que vetllarien pel compliment de l’acord. Ara, diuen, en vista de l’incompliment de l’empresa, els treballadors van decidir tornar a les aturades, i fer-ho amb contundència: amb les festes de la patrona de la ciutat com a teló de fons.