CONFLICTE DE CONVIVÈNCIA

La Barceloneta demana un pla continuat de «pacificació»

Considera que una batuda aïllada no soluciona la crisi d'inseguretat del barri

Els detinguts eren de més d'una dotzena de nacionalitats, inclosos 4 menors

abertran44636641 barcelona 12 08 2018  botell n incivismo en la playa del som180812132622

abertran44636641 barcelona 12 08 2018 botell n incivismo en la playa del som180812132622 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La veuen com “un cop d’efecte”, “una reacció forçada per l’opinió pública” o “un pedaç per calmar els veïns”. Així valoren a la Barceloneta la batuda de dissabte a la nit que es va saldar amb 38 detinguts per furts, robatoris i drogues en unes hores. La degradació que viu el barri, com va avançar EL PERIÓDICO el 3 d’agost, exigeix “un pla continu de pacificació”, no “accions puntuals”, sentencien a l’Associació de Veïns de la Barceloneta.

L’operatiu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana perseguia baixar la “pressió” que viu la zona, com va admetre l’ajuntament. Però la situació és tan tensa i el malestar amb l’ajuntament tan evident, que la neteja policial d’unes hores amb prou feines ha apaivagat l’emprenyament. És millor que res, argumenta Manel Martínez, vicepresident del col·lectiu, però “sabem que la majoria estaran en qüestió d’hores o dies de nou al carrer”, ja que una vintena van ser arrestats per furts.

De fet, segons fonts de Mossos, cinc detencions van quedar sense efecte (tot i que poden ser citats pel jutge o la fiscalia de Menors) ja a comissaria; uns altres 24 han passat a disposició judicial i la resta esperen. Quatre dels arrestats eren menors. Entre ells hi havia almenys una dotzena de nacionalitats diferents.

Els veïns, mobilitzats fa 10 dies amb el repartiment de fullets que ells mateixos han elaborat a favor del civisme, expliquen que el treball que queda per fer és “enorme”. Tant en l’àmbit d’actuació com en l’estratègia. Per començar, afirma Martínez, “s’ha actuat a 200 metres de platja quan la venda de drogues assoleix dos quilòmetres, de Bogatell a l’Hotel W” i “va molt més enllà de la zona de lleure del Front Marítim”. Els veïns denuncien que s’ofereixen alcohol i drogues fins i tot als menors del barri que es queden de xerrada al litoral al capvespre.

Contra l’incivisme

A més, es queixen que la batuda només assoleix al capdavant de la delinqüència, mentre que el front íncivic (‘botellón’, orines, brutícia, seminudisme, borratxos dormint als parcs i platges...) continua impune.

Sobretot, insisteixen que sense un pla continuat i elaborat al costat dels veïns és “impossible” que la Barceloneta deixi enrere la xacra de l’incivisme i la inseguretat. “Demanem més presència policial tot el dia, no volem un estat de setge però està clar que fa falta policia que intimidi als delinqüents i incívics i que sigui dissuasiva”. 

Notícies relacionades

Els empresaris del lleure des de la patronal Fecasarm aplaudeixen qualsevol actuació policial contra la delinqüència, però volen que aquesta es deslligui del lleure. Defensen el distintiu europeu de seguretat en aquests locals i reclamen la presència continuada de la policia com a element preventiu. 

En la mateixa línia, però des de l’oposició política, el socialista Jaume Collboni ha lamentat avui dilluns que la reacció de l’equip de Colau arribi després de “la pressió dels mitjans de comunicació” i la reprovació política a la seva gestió i no s’acompanyi d’explicacions per part d’algun responsable polític. D’altra banda, el líder del PP municipal, Alberto Fernández Díaz, ha exigit que la batuda no sigui “flor d’un dia” i ha reivindicat “cent dies consecutius d’actuacions policials” d’acord amb els “centenars” de facinerosos desplegats a Barcelona.