Reunió a la capital francesa

Anne Hidalgo recolza el pla de Colau perquè les promotores destinin un 30% a vivenda social

L'alcaldessa de Barcelona defensarà a les Nacions Unides més competències legislatives per frenar l'augment abusiu del preu del lloguer

jcarbo44253524 colau hidalgo180711134459

jcarbo44253524 colau hidalgo180711134459 / Fernando Perez

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El pla de l’Ajuntament de Barcelona per obligar les promotores a reservar el 30% de les noves vivendes a un ús social ha rebut aquest dimecres el recolzament entusiasta de París, una ciutat que Ada Colau veu com una referència en la matèria.

La capital francesa aplica la mesura des del 2006 i la seva alcaldessa, la socialista d’origen gadità Anne Hidalgo, ha explicat que, tot i que al principi va ensopegar amb les reticències del sector privat, ara els promotors estan satisfets perquè ha permès avançar en estàndards de qualitat i en la construcció d’edificis sostenibles.

“Tothom guanya”,ha dit Hidalgo a la premsa després de reunir-se amb Colau al consistori parisenc, on totes dues han participat en la trobada Fab City Summit, una xarxa global per impulsar la innovació digital a les grans ciutats.

Per a Colau,l’exemple de Londres o París és “molt útil” per aconseguir que la inversió en vivenda estigui al servei de la població jove, la classe mitjana i dels treballadors d’empreses que volen instal·lar-se a Barcelona i busquen un lloc on viure. “Volem ciutats amb ànima, que no es buidin per processos especulatius”, ha ressaltat.

La vivenda serà el tema central de la declaració que Colau portarà la pròxima setmana a les Nacions Unides per reclamar als Estats més fons i competències que permetin a les administracions locals regular el mercat del lloguer i mantenir els preus en nivells assequibles. Una iniciativa avalada, entre altres capitals, per París, Londres, Amsterdam, Montevideo, Mont-real i Nova York.

A més, l’alcaldessa de Barcelona vol tractar aquest assumpte amb el nou president del Govern, Pedro Sánchez, ja que el marc legislatiu per impedir un augment “abusiu” dels lloguers és estatal. “És un tema estratègic de les grans ciutats. No només per garantir un dret, sinó com a model de gestió econòmica sostenible. Necessitem ciutats productives que atreguin talent, i això requereix una vivenda assequible”, ha justificat.

Un dèficit històric

Segons la seva opinió, Espanya està a temps de corregir el “dèficit històric” que té respecte a altres països europeus, on el parc públic de vivendes és molt superior, i ha remarcat que no és incompatible la regulació del sector amb la salut de mercat immobiliari. “Hi ha d’haver unes regles de joc, perquè fins ara només guanyava el sector privat”, ha insistit.

Notícies relacionades

Hidalgo s’ha afegit a la defensa d’un grau de descentralització més gran perquè, segons el seu parer, les polítiques públiques locals, lluny de competir amb l’Estat, s’han de veure com un aliat.

"Les ciutats no són un contrapoder. Tenim una experiència que s’ha de prendre seriosament i necessitem eines per intervenir quan hi ha tensions en el mercat”, ha especificat. L’alcaldessa de París ha anunciat, d’altra banda, que pretén reforçar la regulació dels pisos oferts en plataformes com Airbn. “El destí de París no pot ser la de Venècia, on només hi ha turistes,” ha advertit.