AQUEST DIUMENGE

Detinguts i empresonats dos homes per violar una menor a Barcelona

La víctima, de 16 anys, estava mig inconscient en una furgoneta en un aparcament d'Horta-Guinardó

Un tercer adult que també va ser detingut ha quedat en llibertat sense càrrecs

cmontanyes42603785 castellbell180321195343

cmontanyes42603785 castellbell180321195343 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Dos homes han entrat en presó preventiva per violar una noia de 16 anys. L'agressió sexual es va produir diumenge, de matinada, quan van acorralar l'adolescent dins d'una furgoneta estacionada en un aparcament a l'aire lliure del barri de la Clota, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona.

Una trucada d'alerta va activar els Mossos d'Esquadra. La va fer un amic dels sospitosos que, segons va relatar en l'avís al 112, acabava de descobrir que a l'interior del vehicle d'aquests coneguts hi havia una noia mig inconscient. Els Mossos d’Esquadra van enviar al lloc dels fets diverses patrulles.

Els primers agents que van arribar fins al punt indicat per aquella trucada hi van trobar tres homes i la noia. Tècnics d'una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van atendre la menor i van avisar que presentava lesions compatibles amb una agressió sexual. Els Mossos van acabar arrestant els tres homes, per un delicte d'agressió sexual. Aquest dimarts van passar a disposició judicial però només dos han ingressat preventivament a la presó. El tercer ha quedat en llibertat sense càrrecs ja que el jutge considera que no hi ha indicis que participés en l'agressió. Tots tres són majors d'edat.

La furgoneta, escena del crim 

Els veïns que viuen a prop d'aquest aparcament van tenir un matí amb sobresalts. Uns perquè anaven a treballar, altres perquè sortien a passejar el gos, el cas és que molts van presenciar l'imponent desplegament policial que es va portar a terme en un aparcament on sovint hi ha incidents, protagonitzats per gamberros que cremen cotxes, punxen rodes o munten tanganes a altes hores de la matinada. No es van imaginar que aquell dia la policia era allà a causa d'una violació.

"Vagi veure mossos vestits amb roba de carrer inspeccionant l'interior de la furgoneta, era una Fiat Ducato blanca", explica un home que, com la resta, no vol donar el nom. "Els policies posaven números en cada objecte d'interès de dins del vehicle i del voltant", prossegueix. "Hi havia draps tacats de sang i vaig veure que treien unes calcetes negres i que les fotografiaven abans de guardar-les en una bossa de plàstic", explica.

Una altra veïna va passar per davant de l'operatiu quan els dos sospitosos ja estaven emmanillats i estirats bocaterrosa contra terra, al costat de la furgoneta. "El vehicle tenia totes les portes obertes", explica ella. El tercer sospitós, que també va acabar arrestat, tenia "tatuatges als braços" i els policies se'l van endur "a un altre lloc".

Cap veí va arribar a veure la víctima, la menor de 16 anys, que fue traslladada en ambulància a l'hospital Sant Joan de Déu. Fonts policials matisen que la víctima coneixia als seus agressors.

Dues agressions cada dia

Notícies relacionades

A Catalunya es denuncien una mitjana de 600 agressions sexuals anualment, dos cada dia. El 2015 es van registrar 679 atacs; el 2016, 743. Segons la base de dades dels Mossos d’Esquadra, durant el 2017 la xifra total d'agressions sexuals fue de 585. En quatre de cada cinc casos, els investigadors pudieron resoldre la denuncia i van acabar sent arrestats 346 agressors sexuals.

Un delicte d'agressió sexual es distingeix del d'abús perquè en el primer l'agressor emplea "violència o intimidació" contra la víctima. Si l'agressió consisteix en accés carnal "per via vaginal, anal o bucal", es considera violació. L'article 180 del Codi Penal subratlla que les penes seran de 12 a 15 anys de privació de llibertat quan en la violació concorrin circumstàncies com que els fets "es cometin per l'actuació conjunta de dos o més persones" -algo que presumptament va succeir durant l'atac d'aquest diumenge passat- i "la víctima sigui especialment vulnerable per raó de la seva edat" -la noia era menor d'edat-.