EN LA VISITA A L'MWC

Antiavalots de la Guàrdia Civil reforçaran la seguretat del Rei a Barcelona

Els recolzaran, en el blindatge del Palauet Albéniz i sense desplegament als carrers, agents que van venir de Lleó per a l'1-O

zentauroepp39813781 rey barcelona180222213203

zentauroepp39813781 rey barcelona180222213203 / David Ramos

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els comandaments de la Guàrdia Civil a Catalunya han suspès tots els permisos i dies lliures per a aquest cap de setmana i dilluns als agents enquadrats en la unitat d'elit GRS 4, els antiavalots del Grup de Reserva de Seguretat que la Benemèrita té aquarterats a Barcelona. Volen la plantilla al complet per cobrir la visita del Rei a la inauguració, el 26 de febrer vinent, del Mobile World Congress.

El GRS s'encarregarà, com en altres visites del cap de l'Estat, de muntar un anell especial de seguretat al voltant del Palauet Albéniz a l'interior del recinte des de 24 hores abans que Felip VI pernocti en aquesta residència reial. Però aquesta vegada treballarà tota la unitat i amb el suport d'altres efectius vinguts des de Lleó, que s'estan rellevant a Catalunya en comissió de servei des de finals de setembre, quan es va iniciar l'operació Copèrnic' (per a la Guàrdia Civil operació Vespa') per fer front al procés independentista. 

Sense desplegament als carrers

Aquesta unitat no té previst desplegar-se als carrers de Barcelona complementant els Mossos d’Esquadra -que tenen encomanades les tasques de seguretat ciutadana-, malgrat que fonts de la Seguretat de l'Estat a Catalunya admeten que segueixen "amb especial atenció" les crides de diferents grups independentistes a aprofitar la visita del monarca per protestar contra l'empresonament de líders polítics. Els preocupa que, si aquesta vegada no es tanca una àrea de separació prou àmplia entre les personalitats i els manifestants durant els actes d'inauguració, es puguin repetir les tenses escenes de xiulets i esbroncades que es van produir durant la manifestació del 27 d'agost passat contra els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils.

Entre l'última Diada i les últimes eleccions catalanes, el GRS-4 va ser una de les unitats més utilitzades pel Ministeri de l'Interior en el desplegament especial a Catalunya, especialment en la jornada del referèndum de l'1-O. El grup es va fer popular a la Guàrdia Civil per acumular els seus agents jornades maratonianes de fins a 30 dies seguits sense cap dia de descans.

Ara, al Mobile World Congress, el GRS-4 hi arriba amb pocs efectius. Des dels esdeveniments de la tardor, dos dels seus membres han demanat canvi de destí i, segons fonts de la unitat, sis més ho sol·licitaran tan bon punt hi hagi vacants. Al grup li queden 84 membres i 14 places per cobrir. El GRS de Barcelona és el més reduït dels vuit que la Benemèrita té repartits per tot Espanya (a Madrid, València, Saragossa, Lleó, Pontevedra, Tenerife i Sevilla). L'andalús és el més nombrós, amb 300 membres. Fa diversos mesos que està ajornada una ampliació de fins a 80 membres més per al grup de Barcelona, que seran necessaris si, pròximament, com es preveu, s'han de fer càrrec de la custòdia de la central nuclear de Vandellòs.

Notícies relacionades

La participació de guàrdies civils en el dispositiu global de seguretat de la fira del Mobile es produeix en un dels moments de més tensió interna en els cossos policials de l'Estat, trencades fa poc les negociacions dels seus sindicats i associacions amb Interior per aconseguir una equiparació salarial amb els Mossos.

Guàrdia Urbana sense festius

Els guàrdies del GRS no són els únics funcionaris policials amb dies de descans suspesos. L'Ajuntament de Barcelona no donarà festius tampoc als agents de la Guàrdia Urbana amb destí als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i l'Eixample, segons fonts sindicals de la policia local barcelonina.