Demanda contra BCN perquè retiri les bicis de dues 'apps' d'ancoratges públics

L'associació Bicitours consuma la seva amenaça davant el que qualifica d'inacció municipal

El sector protesta perquè les dues empreses utilitzen l'espai públic per estacionar

zentauroepp38604677 barcelona  25 06 2017 bicicletas aparcadas en la calle pelai170525191256

zentauroepp38604677 barcelona 25 06 2017 bicicletas aparcadas en la calle pelai170525191256 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Carlos Márquez

Bicitours, l’associació que reuneix les empreses de lloguer de bicicletes a Barcelona, unes 75, ha consumat l’amenaça que va llançar el maig del 2017. Llavors, després de denunciar que dues app de lloguer de bicis utilitzaven els ancoratges públics per estacionar-les, i els convertien en punts de recollida per als seus clients, el grup va advertir que si l’ajuntament no hi intervenia presentaria una demanda.

    

Amb data del 24 de gener passat, Bicitours Barcelona va interposar un recurs contenciós administratiu «contra la inactivitat de l’ajuntament, por cuanto no ha adoptat mesura alguna en resposta als escrits i instàncies presentats per aquesta associació». El text de la demanda, que encara no ha sigut notificada a l’ajuntament, es refereix a escrits presentats el febrer del 2017. En el punt de mira, les app Donkey Republic, danesa, i Dropbykes, d’origen lituà, que són les que han optat per recórrer a l’espai públic per ubicar les seves bicicletes. Es van començar a veure per Barcelona a principis del 2017. No resulta díficil trobar-les en aparcaments dels districtes de l’Eixample, el Poblenou i Ciutat Vella.

    

El client rep un codi per desbloquejar-les via mòbil. Es tracta d’un sistema, subratllen els denunciants, que permet al consistori comprovar quantes bicis estan aparcades en un ancoratge públic a l’espera del client. Bicitours considera que l’activitat de les dues empreses suposa un incompliment flagrant de «l’ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics».

MESURA CAUTELAR

Una altra cosa seria que el turista que ha llogat la bici l’aparqui per anar a fer una cervesa. Però el que es denuncia és que les empreses fan servir l’espai públic com a part del seu negoci: no han d’abonar el lloguer d’un local per guardar-hi els vehicles. Bicitours denuncia que les dues app exerceixen la seva activitat sense la llicència preceptiva.

    

La demanda inclou la petició d’una mesura cautelar: requerir el consistori perquè procedeixi «de manera immediata» a la retirada de les bicicletes que les dues empreses estan llogant. Quan es van intensificar les crítiques a la proliferació d’aquestes bicis, el consistori va explicar que no se n’havia retirat cap, d’entrada perquè, encara que hi havia queixes, no es referien a una ubicació concreta.

Notícies relacionades

    

Davant la presentació del recurs, fonts de l’ajuntament afirmen que el consistori segueix treballant en una regulació dels serveis de vehicle compartit a la ciutat, i en el cas concret de les bicicletes s’estudia la possibilitat de concedir algun tipus de permís per al lloguer de bicicletes que permeti controlar l’ús de l’espai públic.