infeccions sexuals

La sífilis i la gonorrea es disparen entre els homosexuals de Barcelona

L'ajuntament incrementa en un 42% el pressupost per frenar les infeccions de transmissió sexual

L'Agència de Salut Pública recorre a les aplicacions de mòbil per accedir als col·lectius vulnerables

zentauroepp19470208 cap ambulatorio170913183358

zentauroepp19470208 cap ambulatorio170913183358

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo

Les infeccions de transmissió sexual (ITS), en especial la gonocòccia i la sífilis, han experimentat un important increment en el nombre d’afectats detectats entre el 2015 i el 2016 a Barcelona –de fins al 50% en algun cas–, un augment que els responsables de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) circumscriuen majoritàriament al col·lectiu d’homes homosexuals, el mateix en què es produeix la majoria de nous contagis del virus d’immunodeficiència humana (VIH), que causa la sida.

Els tècnics de l’ASPB atribueixen en bona mesura aquest increment detectat a la multiplicació de sistemes d’identificació de casos que han incorporat en aquest període amb la finalitat de detectar la població suposadament infectada que no consta en els sistemes epidemiològics. Però aquest augment de la detecció, adverteixen, no explicaria tant augment de malalts. La causa última del fenomen segueix sent desconeguda i objecte d’investigació, afirma Maribel Pasarín, adscrita a l’àrea d’epidemiologia de l’ASPB.

Les ITS són malalties de declaració obligatòria per part dels metges que les diagnostiquen, als quals ara s’han afegit els laboratoris de microbiologia que analitzen les mostres serològiques obtingudes per múltiples procedències. Els casos comunicats a l’ASPB per part dels metges són nominals, per evitar duplicitats, fet que garanteix que les xifres de què s’informa tenen fiabilitat.

El 2016, els serveis de salut barcelonins van diagnosticar 1.072 casos de gonocòccia, infecció que el 2015 va afectar 588 individus. La sífilis va passar dels 508 nous casos del 2015 als 720 del 2016. Els nous contagis de VIH, en canvi, van baixar.

Totes les ITS poden evitar-se si s’usa el preservatiu al mantenir relacions sexuals, una pràctica que segueix sent rebutjada pels col·lectius més recalcitrants a incorporar a les seves vides mesures de salubritat que suposin la protecció pròpia o col·lectiva.

Encara que el Comissionat de Salut de l’ajuntament, que dirigeix Gemma Tarafa, vincula una part d’aquest increment infecciós als nous mètodes d’identificació de casos, no oculten que, igual que a la resta d’Europa, s’està produint un important repunt d’aquesta mena de malalties, i per això han incrementat en un 42% –fins als 1.200.000 euros– el pressupost d’aquest any dirigit a executar campanyes de prevenció de noves infeccions.

EN INSTITUTS I AMB EL MÒBIL

Aquestes accions es realitzen de forma prioritària en escoles de secundària i a través d’aplicacions a les quals s’accedeix a través del mòbil, una via, aquesta última, per la qual s’aproximen amb certa eficàcia al sector social que és susceptible de patir alguna infecció d’origen sexual.

La inserció de publicitat sanitària de l’ASPB en un portal facilitador de trobades interpersonals va aconseguir l’any passat més de 8.800 visualitzacions d’usuaris, que van conduir a 1.520 enquestes epidemiològiques, van informar. Per aquesta via han connectat així mateix en els dos últims anys amb prop de 3.000 persones que se sentien en risc d’haver contret alguna infecció de transmissió sexual.

Notícies relacionades

La sífilis és una infecció amb evolució diferent entre homes i dones. En ells es manifesta externament a la zona sexual, mentre que en les dones transcorre internament i la seva percepció és més complexa. Detectada i tractada als inicis té total curació, ja que existeix un antibiòtic que elimina el bacteri causant. El tractament de la gonocòccia és igualment efectiu, i consta d’una única dosi.

Però si no és tractada, la sífilis passa a un estat prolongat de latència, de més de 15 anys en ocasions, passat el qual reapareix amb alteracions en el sistema nerviós central. La destrucció neurològica que provoca és d’extrema gravetat. També pot afectar el sistema cardiovascular. En tots els casos, una ITS no tractada implica que el seu portador manté activa la transmissió de la infecció a altres individus.