FESTEJOS TRADICIONALS

Els sopars de grup reanimen sense eufòria la caiguda de la restauració a Barcelona

Les celebracions d'empresa tornen a omplir moltes taules, encara que amb menys reserves que el 2016

Els menús més buscats ronden els 30-35 euros, encara que la majoria de l'oferta està per sobre de 40.

zentauroepp41228276 cenas navidad171207204410 / RICARD CUGAT

zentauroepp41228276 cenas navidad171207204410
zentauroepp41230017 cenas navidad171207204320

/

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Ni comensals ni restauradors barcelonins recorden un mes de desembre tan atípic, ni tan marcat per la inestabilitat política i econòmica. Sigui perquè la conjuntura ha afectat la butxaca d’algunes empreses, o perquè els ànims estan tocats o perquè hi ha por que les celebracions acabin en discussions polítiques, la restauració local constata una certa caiguda de reserves en molts negocis en comparació amb els últims anys. Una circumstància que no impedirà que els dies 14, 15, 16 i 22 de desembre molts restaurants pengin el ple i que, en general, els sopars de grups d’amics i treballadors reanimin una temporada que ha sigut negra per a molts establiments, sobretot per la baixada turística.

  

  Els nombrosos negocis consultats per aquest diari ofereixen retrats molt diferents de l’activitat de les dues pròximes setmanes. En alguns casos es manté la tònica d’altres anys, en altres hi ha una baixada preocupant. Però no és un descens vinculat als preus (com en els anys de la crisi i el consegüent regateig continu en els menús de grup), sinó que directament algunes celebracions prenadalenques –especialment d’amics– s’han suspès, expliquen en no pocs locals.

 El Gremi de Restauració de Barcelona destaca que el dia 21, que hauria d’haver sigut un dia estrella al ser dijous i a quatre dies de Nadal, estarà desert en molts locals a causa de les eleccions autonòmiques. I el 22, malgrat que els locals més populars estaran complets, no serà una nit d’overbooking general. La tàctica que estan utilitzant alguns restaurants consisteix a oferir un descompte del 10% o el 15% per als que reservin en dilluns o dimarts. Perquè és clar que el 15 i el 16 seran els dies de plena efervescència, especialment nocturna.

Segons un sondeig realitzat per la patronal, «la majoria dels establiments han notat un descens notable de reserves que va del 10% al 50%», respecte a altres anys. En altres casos (Versalles, Nogg de Tuset, Las 4 encinas, Palo Verde, Can Xurrades...) parlen d’estabilitat. En negocis de solera com el restaurant Set Portes i amb molta estadística en aquest sentit, detecten després de dos anys de lleuger creixement un calendari irregular, amb dies amb més demanda i altres més fluixos. Però compten amb un públic fidel als seus arrossos, canelons, peixos i cuina tradicional que exerceix de matalàs. També des del grup Tragaluz assenyalen que, després d’una tardor marcada per la caiguda del turisme, les celebracions de clients locals estan recuperant el pols i esperen bons resultats. En vista de la conjuntura, alguns operadors potents, com AN Grup, han contraatacat amb «menús més atractius» i reforçant la seva política comercial, amb bons resultats, diuen.

EN EL 74% DELS CASOS PAGA L’EMPRESA

¿Què busquen els grups aquest any? En les reserves directes i segons molts operadors, el que més es demana són menús que rondin els 30 o els 35 euros, en especial si paga cada comensal. Quan la factura l’abona l’empresa el pressupost és més generós. Els espais que primer es copen són els restaurants que compten amb reservats per a grups. I els menús més populars són els que comencen amb diversos aperitius a compartir i després ofereixen un plat principal a escollir.

En les reserves des de portals especialitzats –moltes vegades amb descomptes–, com eltenedor.es, les enquestes als seus usuaris donen pistes de la temporada: més del 80% celebrarà algun sopar de grup previ al Nadal; en el 74% dels casos pagarà l’empresa; el 71% l’ha escollit amb unes dues setmanes d’antelació; la majoria prefereix divendres i dissabte i gastar-se entre 25 i 35 euros.

Un altre ganxo afegit són les novetats o que un local estigui de moda i es vulgui provar grupalment. D’aquest efecte es beneficien, per exemple, el Bicnic (a prop del metro de Girona), creat per l’equip del gastrobar annex a Betlem, i on es proposa un «pícnic gastronòmic»  amb molta cuina de xup-xup però presentacions modernes, en diverses propostes grupals des de 39 euros. Com el nou Shibui (ara del grup Shiaadi), japonès que després de reestructurar la carta i enriquir-la amb més propostes calentes i a preus més ajustats ha fet diana amb els menús de grup, diuen, malgrat sortir del guió nadalenc. 

Altres comandes més conservadores busquen plats consistents o festius. Per això triomfen els carnívors, com el Solomillo, amb una varietat de menús de 50 euros i xarcuteria als baixos per si s’opta per un aperitiu previ i molta demanda de grups. No obstant, cada vegada més locals desdoblen les seves propostes per atendre tant el client omnívor com el vegetarià, destaca el Gremi de Restauració, com en el novíssim Impar de l’Hotel Sofía 

Notícies relacionades

–des de 35 euros sense vins–, molt sol·licitat en els grups d’empresa i amb comensals de diferent paladar.

I DESPRÉS, LES COPES

El menú personalitzat també és una opció cada vegada més popular, ajustant plats i preus al gust del grup. I per a molts és fonamental l’opció de poder-se quedar al local fent unes copes o en un entorn especial. Factors tots dos que solen omplir espais com el Martínez, a Montjuïc, amb impressionants vistes de la ciutat de Bar-celona, expliquen al local, on es pot optar per menús còctel (amb o sense arrossos, la seva especialitat) des de 55 euros, o amb plat principal des de 50 euros. Tot un preescalfament abans de la calòrica marató d’àpats familiars. 

ALGUNS MENÚS DE GRUP A BCN 

Entre els centenars de propostes d'aquest any, alguns bons exemples dels restaurants barcelonins i els seus preus.