¿Per què Barcelona no ha aconseguit l'Agència del Medicament?
L'escassa influència d'Espanya a Brussel·les i el procés han pesat més que la qualitat de la candidatura
La qualitat no era important
La qualitat de la candidatura que opta a acollir una agència europea, com és la del medicament, té un gran pes a l'inici del procés de selecció i molt poca importància quan arriba l'hora de l'elecció. L'avaluació de les candidatures sempre va afavorir a Barcelona, però això és tot el que va tenir Espanya a favor seu, a més de la manifesta simpatia dels 900 empleats de l'agència per instal·lar-se a Barcelona. Més enllà de l'activitat de la ministra Dolors Montserrat, a penes hi ha hagut presència espanyola en els organismes europeus.
No només ha sigut el procés
El Govern català va iniciar el gener del 2016 el camí que havia de portar Catalunya a la independència, cinc mesos abans que la Gran Bretanya anunciés que abandonaria la UE i perdés les institucions europees que ubica. La carrera de Barcelona cap a l'AEM sempre va tenir el procés com a distorsió de fons, fins a generar incertesa jurídica i institucional. Però no ha sigut l'únic factor perdedor. Espanya no té un lobby de poderosos instal·lat a Brussel·les, que mogui els fils dels entrellats comunitaris que decanten eleccions.
Què es té en compte
Notícies relacionadesLa Comissió Europea (CE) procura mantenir en bon estat els contrapesos polítics i econòmics entre els 27 països membres, i d'això se n'encarreguen els Estats. La influència estratègica de cada un en el moment polític, altres interessos en principi secundaris que afecten zones geogràfiques amb problemes concrets -la immigració-, a les quals es decideix compensar, i les aliances que estableixen els països per sumar influència són elements que resulten decisoris a l'escollir el destí d'una agència comunitària important.
Els requisits pesen poc
No perdre capital humà i científic va ser un dels requisits que va marcar la CE davant l'elecció de l'AEM. Finalment, tampoc ha pesat tant aquesta condició. Encara que Amsterdam no desagradava als empleats de l'agència i les seves famílies, el pes de Barcelona en aquest aspecte no va tenir competidor equiparable. En últim extrem, es tracta de conservar un bon treball, i el de la institució reguladora dels medicaments en consum ho és.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?