Afectació viària

L'avinguda de la cera

La Diagonal segueix tallada durant hores per netejar les restes d'espelmes de la manifestació

La via, que BCN espera reobrir a la tarda, sembla una 'megasuperilla' o un assaig de les obres del tramvia

Els serveis de neteja treballen sense descans per evitar accidents. / ALBERT BERTRAN / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L'apocalipsi de la relliscada s'ha abatut sobre la Diagonal. La manifestació convocada per Òmnium Cultural i l'ANC en protesta per l'empresonament dels seus màxims responsables, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els participants de la qual van desfilar dimarts a la nit portant espelmes, va deixar un rastre de cera de conseqüències imprevisibles: s'ha fet de dia amb la Diagonal tallada per evitar mals pitjors, entre denúncies aïrades a les xarxes socials que diversos motoristes havien caigut al no comptar amb cap avís del que els esperava. Fins a les 19.30, 24 hores després de la manifestació, no s'ha tornat a la normalitat.

En part, el que ha passat es deu a la pèrdua d'hàbits religiosos i festius: a Sevilla és un problema habitual després de Setmana Santa, amb les picabaralles polítiques corresponents i alguna indemnització a accidentats.

Espàtula i aigua freda

Però a la capital catalana ningú havia previst que això podia passar. L'ajuntament explica que les tasques de neteja van començar a les onze de la nit, però això expliqui-l'hi a l'operari que abans de les dotze del migdia caminava pel passeig de Gràcia, per sota de la Diagonal, amb una espàtula rascant el terra: “Amb l'espàtula traiem els trossos grossos i després ve l'aigua a pressió. Si fos calenta, seria més fàcil. Però és freda”.

Al matí, l'afectació de trànsit ha sigut molt considerable, amb el primer i habitual efecte, que molts alumnes han arribat tard a l'escola i no pas menys adults, a la feina. Durant tot el dia, ciutadans rondaven buscant la ruta alternativa que havia pres l'autobús que solen agafar.

L'Ana, una d'aquestes mares que col·loca els nens a l'autobús escolar (en aquest cas, als Jardinets de Gràcia) a les vuit del matí per sortir corrent cap a l'oficina, els ha hagut de deixar en mans d'altres progenitors: el bus no arribava. El Roberto, que sortia de Sarrià cap al centre a les nou del matí tocades, s'ha trobat un col·lapse monumental que començava a la sortida del túnel de Vallvidrera. Ha invertit una hora a arribar des d'allà fins a la Ciutadella, una cosa insòlita anant en moto: “Ni en la nevada del 2010”, es lamenta. Els carrers adjacents a la Diagonal han patit talls i aglomeracions.

‘Abre los ojos’

A les 11.30, a la cruïlla de la Diagonal amb Pau Claris, es podria haver rodat l'escena d'‘Abre los ojos’ en què Eduardo Noriega es troba en una Gran Vía madrilenya buida. Si no fos perquè a la parada de la Diagonal, carril muntanya, abans d'arribar al passeig de Gràcia, un home esperava, assegut, mirant tranquil·lament el mòbil, l'autobús que no arribaria.

Allà lluny, en una altra imatge inusual i cinematogràfica, desenes de cotxets de la neteja s'acostaven des de Francesc Macià en sentit Besòs com els helicòpters d'‘Apocalypse bow’ però tirant aigua.

L'ajuntament ha argumentat que no hi ha hagut prou marge de temps per actuar. A la nit van començar a treballar-hi 20 equips de neteja, amb 53 persones en total. A les set del matí ja eren 43 equips i 92 operaris. A les 19.30, la circulació s'havia normalitzat totalment a l'avinguda en sentit Llobregat i Besòs i s'ha reobert al trànsit la cruïlla entre passeig de Gràcia i la Diagonal. Però no sense col·locar abans cartells que avisen dl risc de relliscar. Només quedaven alguns talls parcials al lateral. 

Però, tot seguit, la Guàrdia Urbana ha avisat d'un tall de circulació a Francesc Macià per una concentració unionista. El bucle de les protestes.

Cartell alertant del risc de relliscar, col·locat ahir a la cruïlla de la Diagonal amb el passeig de Gràcia. / ÁLVARO MONGE

Notícies relacionades

Els grups de l'oposició han acusat l'alcaldessa, Ada Colau, de falta de previsió. Pel grup Demòcrata, Jaume Ciurana ha acusat Colau de “fracassar” al dissenyar un operatiu insuficient. La presidenta de Ciutadans al consistori, Carina Mejías, ha anat més enllà: “Colau està tan preocupada per donar suport a la independència que s'ha oblidat de gestionar la ciutat”. Qui pagarà la despesa suplementària en neteja, s'ha preguntat Mejías, com el cap de files del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, que ha demanat “dimissions”.

Els al·ludits

Els al·ludits, òbviament, eren els convocants. Òmnium Cultural ha lamentat les molèsties causades i s'ha posat “a disposició de l'ajuntament per al que sigui necessari”. Tot podria ser una conspiració del colauisme: la Diagonal buida semblava una 'megasuperilla' ocupada per unes quantes bicis. O un assaig de les obres per col·locar el tramvia al centre de l'avinguda, com postula el govern de Colau.