EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Espelmes que reclamen llibertat per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, condemnen l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium

Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat al centre de Barcelona en protesta per l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. / CAMILA TOVAR TRUJILLO

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

La mobilització permanent de l’independentisme, que va quedar en suspens després de la frenada de Carles Puigdemont a l’hora de declarar la independència, es va reprendre ahir per reclamar la llibertat dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òm­nium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats per un presumpte delicte de sedició. 

    

El que havia de ser una manifestació silenciosa del passeig de Gràcia fins a la plaça de Francesc Macià, es va convertir en una concentració immòbil que no va poder contenir els crits de «llibertat, detinguts», «no esteu sols», «presos polítics, llibertat» i els ja populars càntics a favor de la independència. 

    

Sostenint espelmes i cartells, els 200.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana, van rendir cinc sentits minuts de silenci per homenatjar els Jordis que van finalitzar amb un sentit «Visca Catalunya lliure!» i va provocar un llarg aplaudiment. 

La «deriva» de l’Estat

Des de la presó de Soto del Real, i a través dels seus advocats, Sànchez i Cuixart havien fet una crida a «mantenir la calma, la paciència i la serenitat» i van animar a seguir protestant sempre dins del «civisme». I així ho van repetir els que han assumit el lideratge de les entitats independentistes després de la seva absència. El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el membre del secretariat d’Òmnium Marcel Mauri van coincidir a reivindicar que la decisió de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela forma part d’«una deriva més de l’Estat» i van comunicar que els detinguts tenen la «moral molt elevada» i «estan disposats a seguir lluitant des de la presó».

    

Davant un mar d’espelmes alçades a l’aire, Alcoberro va assegurar que els detinguts «són presos polítics i ostatges del Regne d’Espanya» i que la seva entrada a la presó respon a una estratègia de doble objectiu. «Decapitar les seves organitzacions per estendre la por i desmobilitzar el camí iniciat perquè els resultats de l’1-O siguin proclamats», va censurar.

    

El representant d’Òmnium Cultural, per la seva part, va animar els manifestants sobiranistes a seguir amb la «revolució democràtica», convençut que «arribaran fins al final». I va recordar que «ni durant el franquisme» es va arribar a empresonar el president de la seva entitat.

Sense Puigdemont

El gran absent va ser el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A la trobada sí que hi van assistir el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i els consellers Jordi Turull, Santi Vila, Carles Mundó, Toni Comín, Joaquim Forn i Meritxell Borràs. No hi van faltar l’expresident Artur Mas ni els exconsellers Neus Munté i Francesc Homs, i es van deixar veure dirigents dels partits sobiranistes com la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira; la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal; la diputada de la CUP Mireia Boya, i també la portaveu de Catalunya En Comú, Elisenda Alamany.

    

La concentració va finalitzar amb la lectura d’un manifest a càrrec de l’actriu Sílvia Bel en què les entitats denuncien que l’Estat «ha creuat una línia vermella» i en què apel·len a la intervenció de la comunitat europea per alliberar Sànchez i Cuixart. Amb aquest mateix fi, alguns assistents van lluir pancartes amb el missatge: «Help Catalonia» (Ajudeu Catalunya) o «Save Europe» (Salveu Europa).  

Notícies relacionades

    

Els segadors i Què volen aquesta gent?, de Maria del Mar Bonet, van posar el colofó a la protesta, que va deixar un llarg recorregut d’espelmes il·luminant la Diagonal.