trobada INTERNACIONAL

BCN reuneix experts per decidir el futur dels dofins del Zoo

Del seminari sorgirà un document amb recomanacions sobre els quatre cetacis captius a Barcelona

zentauroepp25413736 delfines170908180627

zentauroepp25413736 delfines170908180627

2
Es llegeix en minuts

El mes de desembre de 2016 Barcelona va ser declarada ciutat lliure de dofins en captivitat. Des d'aleshores l'ajuntament busca una sortida per al grup de dofins mulars del Zoo de Barcelona, que actualment són quatre des del trasllat de dos a l’Oceanogràfic de València. Per això, el consistori i Submundo, una entitat especialitzada en la conservació, estudi i divulgació del mitjà marí, organitzen els dies 14 i 15 de setembre un seminari internacional amb experts d’on sorgirà un document amb recomanacions sobre el cas concret dels dofins barcelonins i el seu futur.

    The European Association for Aquatic Mammals (EAAM), entitat internacional que coordina la cria en captivitat d’aquesta espècie marina, obligarà a partir de l’any 2019 a disposar d’unes instal·lacions que el Zoo de Barcelona no té, si no és que afronta unes cares obres de reforma. L’objectiu final del seminari és elaborar una guia protocol per prendre decisions per a les ciutats o entitats que vulguin deixar de tenir dofins en captivitat.

Entre els participants del seminari destaca Erich Hoyt, una eminència pel que fa a dofins, balenes i en la protecció de l’hàbitat marí. Hoyt ha escrit més de 20 llibres de caràcter acadèmic, que han sigut publicats en més de 25 països i que es consideren bíblies sobre la conservació de cetacis.

SEMINARI OBERT AL PÚBLIC

Per part de l’ajuntament barceloní, el seminari comptarà amb la participació de Janet Sanz, regidora d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia, que també impulsaran projectes de participació ciutadana en relació amb la conservació de les poblacions de dofins i en el camp de les alternatives dels que han estat en captivitat durant prolongats períodes de temps.

El seminari serà obert al públic amb inscripció prèvia, i serà gratuït. Les sessions es desenvoluparan a l’Auditori del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (al carrer de Ramon Trias Fargas). Les diverses sessions seran en anglès amb servei de traducció simultània.

Notícies relacionades

Segons els treballadors del Zoo, l’opció èticament més assenyada seria realitzar les obres de millora del delfinari i permetre així que els quatre dofins puguin passar la resta de la seva vida en les millors condicions possibles. Traslladar-los, expliquen els treballadors, permetrà a Barcelona penjar-se una medalla animalista hipòcrita, perquè serà una ciutat lliure de dofins en captivitat, però a costa potser de donar un mal final per als seus últims quatre exemplars.

Fa anys ja que els dofins no són artistes de circ. Reben públic, sí, però per a una sessió educativa sobre la vida i els hàbits d’un mamífer tan extraordinari com el dofí.