El pare dels grans hotels de Barcelona reneix després d'una reforma integral

L'antic Princesa Sofía ha renovat habitacions, restaurants i zones comunes després de nou mesos tancat

L'establiment deixa de ser el que té més llits de la ciutat a l'haver ampliat les seves 'suites' a les plantes superiors

zentauroepp39799734 barcelona  25 08 2017  el hotel princesa sofia ha renovado s170825172140

zentauroepp39799734 barcelona 25 08 2017 el hotel princesa sofia ha renovado s170825172140 / Mireia Reynal

4
Es llegeix en minuts

Fa just 42 anys que va obrir les seves portes el pare dels hotels moderns de Barcelona, el més gran de la ciutat durant quatre dècades, el referent de la vida social local dels anys 70 i també una petita icona del paisatge final de la Diagonal. Però l'antic Princesa Sofía, que acumula milions de pernoctacions, va tancar una etapa l'octubre passat a l'abaixar la persiana per reinventar-se i tornar a la primera línia dels hotels barcelonins. Fa pocs dies que ha renascut, en plena forma i desprenent-se de la denominació monàrquica. Ara ja és l'Hotel Sofía, de cinc estrelles i molt més contemporani.

Fins i tot per fora la seva carcassa ha evolucionat. El precoç 'gratacel' -el 1975 semblava el doble d'alt que ara- ha rehabilitat la seva façana i ha tret més partit de la seva privilegiada ubicació lliure a quatre vents. Després de traspassar el seu llindar encara queda més clar que l'establiment ha fet un salt de segle: un nou 'hall' obert i de disseny, molt més lluminós i personalitzat -amb taulells individuals i per a grups-, ha esborrat el que abans es va emmarcar entre pesades moquetes i centenars de casellers per a claus i missatgeria. Aquella prehistòria hostalera ha deixat pas també a un nou concepte d'experiència, al confort luxós de l'allotjament s'hi ha de sumar tecnologia i personalitat, de la mà dels seus actuals propietaris, Selenta Group. Ja no serveix assemblar-se a la resta, sinó que prima l'experiència integral de cada viatger.

Un detall d'una de les habitacions / Mireia Reynal

La intervenció ha sigut integral, però s'ha dut a terme per fases i plantes. Al principi, va ser compatible amb el funcionament de l'hotel, però a l'octubre es va haver de tancar tot l'edifici al públic. Algunes incidències durant la reforma i complicacions amb les llicències van endarrerir les obres, que finalment han durat nou mesos, tot un part, i han donat pas a una obertura en diversos temps. De moment estan operatives al voltant del 75% de les seves 465 habitacions i bona part de la planta de restauració. I és que la intervenció l'ha fet deixar de ser l'hotel més gran de la ciutat en nombre d'habitacions (va néixer amb més de 500), al redistribuir les últimes plantes creant 'suites' més grans.

La propietat ha optat per una reobertura gradual, que en les pròximes setmanes serà gairebé completa però que arribarà al 100% dels espais a principis del 2018. No obstant, des que va aixecar la persiana fa molt pocs dies ja compta amb hostes de mig món i nombrosos assistents al Congrés Europeu de Cardiologia que ha començat aquest cap de setmana. 

Ahir i avui

El 'new look' és dràstic en les habitacions, que es divideixen en Harmony, Sphere, Infinity i So Suite, segons dimensions i prestacions, amb mobles minimalistes, fusta i pedra, dimensions generoses, molta llum i miradors amb vistes a la Diagonal. Què llunyana que resulta la rutilant 'megasuite' de 250 metres quadrats que Joan Gaspart -quan l'hotel era de la cadena Husa- va dissenyar per albergar Juan Antonio Samaranch un mes durant els Jocs. La banyera rodona del seu macrobany, registrada a les hemeroteques, és una mostra de com ha canviat l'hoteleria en les últimes tres dècades. Del luxe pompós al que prioritza els materials naturals.

Notícies relacionades

El macrohotel també estrena zona de benestar, 'spa' i 'fitness', envidriada i amb vistes al jardí, però és a la cuina on incorporarà més novetats visibles no només per als hostes, sinó per a la ciutadania. Carles Tejedor és l'assessor gastronòmic de tot el projecte, que s'ha materialitzat ja al restaurant Impar, amb tres barres de sabor diferenciades i diferents cuines del món; i la cafeteria-boulangerie, Philosofia, ideal per degustar o emportar-se. Pròximament obrirà la seva opció més exclusiva, el Be So, d'unes 30 places. L'interiorisme el firma en aquesta zona l'hiperactiu Jaime Beriestain.

Aquest reclam per al barceloní inclou també oci, amb una imminent proposta nocturna sota el nom de Zuu, i nous espais per desenvolupar grans esdeveniments, des d'actes corporatius fins a casaments, fins i tot per a més de mil persones. En resum, una oferta integral a l'estil dels grans hotels americans, però amb una estètica molt europea, destaquen fonts de l'hotel. La fórmula està cridada a tornar a l'hotel a la primera plana de l'agenda social de la ciutat, com quan només unes quantes setmanes després de la seva estrena el 1975 ja va acollir la gala de la 24a edició del premi Planeta, unes jornades d'economia nodrides de ministres de l'època o el primer congrés que va celebrar la Societat Espanyola d'Oncologia, que van catapultar en un temps meteòric l'hotel com a referent local.

Canvis de mans i d'estil

L'establiment que va pertànyer a l'hoteler Joan Gaspart no només va ser pioner en dimensions i concepte en l'hoteleria de luxe dels anys 70 i 80, sinó que va ser un dels emblemes dels Jocs del 92 (tenia una 'suite' olímpica). No obstant, davant el temor que amb el munt de noves construccions hoteleres aixecades per als Jocs després de l'esdeveniment sobressin llits, Gaspart fins i tot va projectar aquell any convertir part del bloc en oficines. El posterior auge turístic va fer que més aviat passés tot al contrari a la ciutat. No obstant, l'hotel va renunciar a la cinquena estrella per raons fiscals.

Temes:

Hotels