INFRAESTRUCTURES

La Guàrdia Civil calma el Prat

L'institut armat reforça els controls de seguretat de l'aeroport i deixa gairebé sense efecte el primer dia de vaga total

Una reunió extraordinària del Consell de Ministres abordarà dimecres que ve la crisi en la instal·lació aeroportuària

vvargas39690088 el prat de llobregat 14 08 2017  seguimiento colas por huelg170814174020

vvargas39690088 el prat de llobregat 14 08 2017 seguimiento colas por huelg170814174020 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

«'Virgencita, cuídame'», diu la llampant polsera que la Núria llueix a la mà esquerra. «Bé, és com el meu amulet per viatjar, i hauria sigut imperdonable oblidarlo aquesta vegada, ¡veient com està el panorama!», explica aquesta noia de Vilafranca del Penedès mig rient mig avergonyida, gairebé obligada a donar explicacions per aquesta devota inscripció. Una tendència, la de consagrar als altars les esperances d’un vol sense incidències, que va ser tendència majoritària ahir al Prat, primer dia de vaga indefinida dels vigilants del control de seguretat d’Eulen. El que era estrany ahir era trobar algú que no s’hagués encomanat a la Guàrdia Civil, el recurs elegit pel Ministeri de Foment per resoldre la crisi a la instal·lació aeroportuària.

Però l’Executiu central no es conforma amb aquesta mesura i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat una reunió extraordinària del Consell de Ministres demà per abordar el conflicte. Així mateix, De la Serna ha assenyalat que el Govern accelera els tràmits per portar a terme l’arbitratge amb els treballadors d’Eulen en vaga i l’aplicació del laude obligatori.

Tornant a la Núria, acaba admetent que, lluny de supersticions i litúrgies místiques, la presència dels guàrdies la reconforta i li transmet molta seguretat. I que si ho hagués sabut s’hauria estalviat les vuit hores que es passarà a l’aeroport, creuant els dits per un trasllat sense sobresalts a Doha, escala prèvia abans d’arribar a Sri Lanka.

Tant o més entregats a la causa estan Francisco i la seva família, com la immensa majoria dels passatgers consultats. «A penes hem estat cinc minuts a la cua, bastant menys que un altre dia de temporada alta. Així que, per la meva part, ¡benvinguda sigui la Guàrdia Civil!», destaca aquest català poc abans d’aproximar-se a la zona d’arcs de seguretat. Aquest era un dels espais on millor s’apreciava la magnitud del desembarcament de l’institut armat. Entre un i tres agents es distribuïen al voltant de cada escàner darrere la zona de detecció de metalls.

«Nosaltres no venim a cobrir el lloc de ningú. Ni tan sols hi intervenim, que això és cosa del vigilant, i ho sabem tots», destaca un comandament del cos. ¿A què atribueix doncs la sensible reducció del temps d’espera dels passatgers? «Per l’uniforme no crec que sigui, que nosaltres només intimidem els que tenen alguna cosa per amagar, i no és el cas de la gran majoria. Deu ser, simplement, que avui hi ha menys vols que altres dies», explica.

ELS MATEIXOS VOLS 

Les xifres no avalen aquesta versió: per dilluns hi havia programades 500 sortides i 91.800 passatgers, una xifra molt semblant als 519 vols i 96.141 seients de diumenge, o els 495 i 80.278 de dijous. La majoria de dies han tingut registres similars, amb excep­cions notables, com divendres, que va acollir 1.023 enlairaments per a 188.447 viatgers. Els pics màxims d’espera, 38 minuts a la T-1, 22 a la ­

­T-2, lluny de registres d’unes dues hores els dies més nefastos. 

Notícies relacionades

Sí que té més suport la versió del comandament quan es refereix al rol dels agents a l’aeroport. «Totes les indicacions te les traslladava el vigilant de seguretat, els guàrdies civils són a prop però almenys amb mi no han intervingut», explica Ada González després de passar el protocol de seguretat, abans d’agafar un vol a Romania. Aquesta ballarina solista de l’Òpera Nacional de Bucarest ha notat un temps de pas «més ràpid que altres vegades», fet que atri­bueix «segurament» a la presència de més guàrdies civils.

«GAIREBÉ ASSETJAMENT» 

La lectura positiva sobre la Guàrdia Civil no té continuïtat entre bona part del personal de vigilància i els auxiliars del Prat. «Treballen per emmascarar la vaga legítima d’uns treballadors que reclamen els seus drets. La pressió que tenim a sobre és horrible. Hi ha agents que s’acosten a l’assetjament... I tot, sense estar de vaga, i per 880 euros al mes», lamenta una auxiliar. La plantilla ha portat a la Inspecció de Treball suposades «pres­sions» de la Guàrdia Civil.