Foment ordena a l'advocacia de l'Estat iniciar el laude del Prat

Els tràmits es podrien allargar més de dues setmanes, durant les quals la Guàrdia Civil reforçarà els controls

zentauroepp39640254 barcelona 11 08 2017  barcelona   el ministro   igo de la se170811112810

zentauroepp39640254 barcelona 11 08 2017 barcelona el ministro igo de la se170811112810

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Madrid

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat aquest diumenge, després de conèixer el nou rebuig dels vigilants del Prat a la pujada salarial proposada, que ha ordenat a l'advocacia de l'Estat que posi en marxa el nomenament de l'àrbitre que haurà de dictar el laude obligatori. El laude vincularà totes les parts i podria imposar als treballadors unes condicions laborals menys favorables que les sotmeses a votació.

Des de la seva ciutat natal de Santander, De la Serna ha explicat que després dels dos fracassos de la negociació, la protagonitzada per l'empresa i els treballadors, i posteriorment la Generalitat, el conflicte “entra de manera natural en una tercera fase" en què li correspon al Govern promoure un laude obligatori.

Encara que ha assegurat que el procés s'“accelerarà” tot el possible, el ministre no ha pogut amagar que els tràmits són de tot menys ràpids. Primer caldrà donar uns dies perquè l'empresa i els treballadors es posin d'acord en el nom de l'àrbitre. I, si això no és possible, serà el Govern l'encarregat de fer-ho i després “l'àrbitre haurà de disposar d'uns dies més” per portar a terme el seu dictamen.

Serà díficil aconseguir un desenllaç abans de dues setmanes durant les quals la Guàrdia Civil reforçarà la seva presència "en la mesura que faci falta per evitar les cues" i que aquestes "creïn un problema d'ordre públic i de seguretat". Els primers agents s'incorporaran aquest mateix dilluns, coincidint amb la convocatòria de vaga indefinida de 24 hores.  

NORMATIVA FRANQUISTA

Abans que Serna efectués aquestes declaracions, l'advocat del comitè de vaga, Leopoldo García Quinteiro, ha sostingut que "no es donen les condicions" per a un arbitratge obligatori "mentre no es trenquin els serveis mínims", fixats en un 90 %, que ha qualificat d'"abusiu".

Notícies relacionades

En opinió de l'advocat, aquest arbitratge obligatori s'imposaria en virtut d'"una llei franquista" "el vigor de la qual ha quedat clarament desautoritzat per les sentències del Tribunal Constitucional".

A més, ha advertit que pretendre "substituir" els treballadors en vaga per agents de la Guàrdia Civil "seria absolutament il·legal" i ha negat que hi hagi problemes de seguretat aeroportuària.