PROJECTE D'ECONOMIA SOCIAL

Benvinguts a 'Sant Cosme Valley'

El Prat acull una cooperativa de telecomunicacions que competeix en el sector inspirada en el compromís ètic i l'arrelament territorial

vvargas39211203 el prat de llobregat 07 07 2017  o aniversario del barrio de170707214546

vvargas39211203 el prat de llobregat 07 07 2017 o aniversario del barrio de170707214546 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Si a la badia de San Francisco hi ha un Silicon Valley on els nous projectes tecnològics enlluernen mig món, a la riba del Llobregat comença a despuntar una iniciativa molt més modesta pel que fa a la seva aposta tècnica però en primera línia d’avantguarda de la nova economia social. El seu nom és Som Connexió i és «la primera i fins al moment única» empresa cooperativa de telecomunicacions constituïda per socis consumidors a Espanya, com exposa Óscar Rando, cofundador dels Grups Associats per al Treball Sociocultural (GATS) i impulsor del projecte junt amb Mercè Botella. 

La idea és engrossir l’oferta de les empreses cooperatives Som, com Som Energia, «construïdes des de la pròpia força de consum», i donar resposta a les demandes de comunicació des d’una «perspectiva ètica», destaca Rando a la seu de l’empresa, a Sant Cosme. No en va, les telecomunicacions són «la via d’accés a un bon grapat de drets fonamentals, com els de l’accés a la informació i la formació», destaca aquest educador social.

La cooperativa compta  amb 2.500 socis i 4.000 consumidors en els seus 4 anys de vida

«No apostem només per proveir una cobertura de telefonia i internet, sinó que volem transformar realitats que no ens agraden, cobrint amb respecte les necessitats del destinatari, avançant cap a un model de sobirania comunicativa, tant en el seu vessant d’infraestructures com de serveis», exposa.

>En els seus 4 anys d’història compta amb gairebé 2.500 socis cooperativistes i ronda els 4.000 consumidors (cada soci pot avalar cinc persones). La majoria d’usuaris, al voltant d’un 70%, són de Catalunya però el projecte té presència en totes les autonomies. «Sant Cosme ha deixat de ser un lloc receptor net d’ajuda pública a un espai on irrompen projectes creatius pels quals s’interessen des de tot el món», diu. 

PROXIMITAT

Som Connexió se serveix de la xarxa d’Orange per oferir unes tarifes «molt similars» a les dels gegants del sector, «però sense les promocions tan agressives de forts descomptes que només ells es poden permetre». Com a contraprestació, al despenjar el telèfon per demanar assessorament o per una incidència tècnica, «no atén una màquina, sinó una persona que treballa a 'Sant Cosme Valley'», diu en broma Rando. Set persones formen l’equip. 

«Podríem posar-hi també una operadora des de Sud-amèrica, com fan les grans firmes, perquè parlen castellà i el seu sou pot ser molt menor que en aquest país; i ja ens sembla bé que es compensi part de tot el maltractament que des d’aquí van infligir a aquells països en l’època colonial, però nosaltres apostem per la proximitat enfront de la deslocalització», diu.

Els socis proposen  abonar més diners per cobrir possibles impagaments d'aturats

Notícies relacionades

Una estratègia que té continuïtat a les assemblees, «on els socis s’acomiaden fent dos petons als que els atenen per telèfon». «Se senten escoltats i per això ens proposen coses que serien impensables en el consell d’administració de Telefónica, com quan un cooperativista va suggerir apujar tres euros la factura per cobrir els impagaments dels que es queden sense feina; esperem poder arribar a  aquest objectiu amb capital propi en un futur no gaire llunyà», explica. 

Bons propòsits que no obliden el seu arrelament al territori, al qual esperen poder oferir-li retorn en forma de llocs de treball i d’intangibles diversos. «Igual que després de l’etapa fosca de l’edat mitjana va arribar la llum del renaixement, volem fer del Baix Llobregat la Florència d’aquest nou renaixement humanista, que se serveix de la tecnologia, però amb el propòsit de tornar a posar la persona al centre de tot».