La revolució verda que brota al Baix Llobregat

Espigoladors alimenta persones vulnerables amb productes exclosos del mercat malgrat el seu bon estat

vvargas31892041 el prat de llobregat 19 11 2015 campo del parque agrario del170708000307

vvargas31892041 el prat de llobregat 19 11 2015 campo del parque agrario del170708000307

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

«Un 40% dels aliments acaben a les escombraries, mentre que un nombre creixent de persones tenen seriosos problemes per accedir a una alimentació prou equilibrada i diversa», explica Núria Casas, representant d’Espigoladors, per sintetitzar amb una contundència irreplicable la necessitat de projectes com el seu. Una iniciativa d’economia social per evitar el malbaratament de recursos naturals i oferir oportunitats laborals a col·lectius vulnerables. 

«Volem donar segones oportunitats a la fruita i la verdura que estava destinada a les escombraries, i que aquests productes donin al seu torn segones oportunitats als que més ho necessiten», explica Casas. En aquest afany s’han centrat els tres anys d’Espigoladors (d’espigolar, recollir espigues i fruits que han quedat al camp després de fer la collita), en els quals aquesta empresa social sense ànim de lucre ha recuperat 278 tones d’aliments des de la seva seu de Sant Cosme. «L’elecció del lloc va ser fàcil, per la proximitat als horts del Baix Lobregat i les facilitats de l’Ajuntament del Prat», sintetitza.

ESTÀNDARDS

Tots els productes tenen una alta qualitat «indiscutible», però no entren al circuit comercial per diferents motius. «A vegades és per l’aspecte, massa petit o deformat, que no compleix els estàndards del mercat; d’altres és perquè al pagès no li surt a compte recollir fruita pel baix preu del mercat o per ser un volum massa petit», destaca la portaveu d’Espigoladors.

En aquests últims casos, la mateixa entitat s’ofereix a recollir el producte al camp mateix, sempre identificats i respectant les indicacions de l’agricultor. En el procés hi intervenen grups de voluntaris i persones en situació de risc, que seran perceptores d’aquests aliments però que tenen l’oportunitat de fer-ho «d’una forma activa, sentint-se més útils, guanyant-se les coses i disfrutant del contacte amb la naturalesa i el treball en equip». «És una activitat que iguala a tots, perquè tots acaben bruts i suats, i perquè ningú sap si ets voluntari o algú que necessita aquest aliment: tots s’emporten la seva bosseta amb fruita i verdura a casa», detalla Casas.

El 90% del que es produeix es destina a oenagés i un 10% es fa servir per crear conserves, comercialitzades sota la marca És Im-perfect. Espigoladors coopera amb 46 productors del Baix Llobregat, el Maresme i el Vallès, i dona feina a sis persones. «Quan tinguem l’obrador propi que estem construint per a les conserves preveiem donar feina a quatre persones més», exposa Casas. 

REFERÈNCIA

Notícies relacionades

La d’Espigoladors és la referència a seguir per a altres iniciatives que comencen a fer les seves primeres passes en aquesta barriada del Prat, i que van donant cos a una revolució verda i amb compromís social. Una d’elles és Agricultura pel territori, «que uneix una parada de productes de quilòmetre zero amb un projecte d’agricultura ecològica i regenerativa [un mètode holístic que augmenta els recursos naturals, en lloc d’esgotar-los, mitjançant processos naturals per reposar nutrients, aigua i el sòl]», resumeix Salvador Lajara.

I en procés de disseny està el Parc de les Olors, una xarxa que neix a Santa Eulàlia de Ronçana i que pretén estendre’s a totes les comarques catalanes. La seva finalitat és «recuperar tota la identitat mediterrània al voltant de les plantes aromàtiques i medicinals, fomentant els seus usos terapèutics i culinaris», explica Mireia González, coordinadora del projecte al Prat i membre de GATS. Compten amb dos per al cultiu i una per a un jardí pedagògic.