Barcelona commemorarà el 25è aniversari dels Jocs del 92 amb una festa ciutadana

La jornada, el 25 de juliol, preveu una recepció a atletes i finalitzarà a la plaça de Catalunya

Epi tornarà a ser l'últim rellevista de la torxa i Rebollo recrearà l'encesa del peveter

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

La capital catalana commemorarà els Jocs Olímpics i Paralímpics que Barcelona va celebrar el 1992 amb una jornada d’actes que culminarà en una festa ciutadana a la plaça de Catalunya: allà arribarà la torxa olímpica, portada per rellevistes que sortiran del Palauet Albéniz.

L’acte comptarà amb la participació d’alguns dels actors principals de la inauguració del 25 de juliol de fa 25 anys: l’exjugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio, Epi, serà l’últim rellevista juntament amb l’atleta paralímpica Teresa Perales. Tots dos entregaran la torxa a l’arquer Antonio Rebollo, que recrearà el llançament de la fletxa del 1992. Simultàniament, a una distància considerable, el peveter de l’estadi olímpic Lluís Companys s’encendrà.

La primera rellevista també presenta una càrrega simbòlica: serà Elisabeth Maragall, neboda de l’alcalde que va governar la ciutat que va preparar i celebrar els jocs, Pasqual Maragall. No solament és qüestió de parentiu: Elisabeth Maragall va ser medallista el 1992 com a integrant de la selecció espanyola d’hoquei. Així mateix, l’exalcalde serà objecte de reconeixement. La celebració a la plaça comptarà amb una actuació del grup Mambo Jambo i es tancarà amb una altra de Los Manolos. La festa de la plaça de Catalunya comptarà amb la direcció artística de Hansel Cereza, exmembre de La Fura dels Baus, grup que va participar en la inauguració del 1992.

PRESENTACIÓ

La celebració tindrà un pressupost de 180.000 euros i va ser presentada ahir pel comissionat d’Esports, David Escudé, que va qualificar els Jocs de «punt d’inflexió que va servir a la ciutat per mostrar-se al món com mai ho havia fet una seu olímpica». El consistori aquest any ja ha celebrat diversos actes en record de Barcelona-92.

El primer acte del dia tindrà lloc a l’Anella Olímpica, on 1.500 nens realitzaran activitats esportives,  participaran en tallers i visitaran l’Estadi Olímpic.

Notícies relacionades

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà a les vuit del vespre al Palauet Albéniz l’acte institucional d’homenatge al col·lectiu d’atletes que van participar en els jocs, al qual acudiran els presidents del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, i del Paralímpic, Philippe Craven. Escudé, que va presentar la jornada, va precisar que tots els atletes espanyols que van participar en la cita hi estan convidats, cosa que, per tant, inclou el que va ser abanderat de l’equip i participant en la competició de vela: el rei Felip VI.

La torxa recorrerà la ciutat en sentit invers al que va fer aquell dia: el primer rellevista sortirà del Palauet Albéniz a les 20.30 hores amb la previsió que el foc olímpic arribi a la plaça de Catalunya a les 21.45 hores.