INICIATIVA PIONERA DE CINE SOCIAL

El barri, explicat pels nois del barri

El festival BCN Zoom posa joves del Raval, el Besòs i Sant Roc darrere (i davant) la càmera per retratar la seva realitat, com a pas previ a transformar-la

La iniciativa va néixer a Tànger, on el Casal dels Infants treballa amb xavals en risc d'exclusió, i s'ha replicat a Barcelona

Nens del Casal dels Infants parlen dels seus curtmetratges amb què han participat en el programa ’BCN Zoom’. / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Van cuidar fins a l’últim detall. Subtítols en àrab, com a bonic gest cap a uns convidats tan il·lustres. El Jorge, el jove director, el Marc, el Wasim i la Carmen tenen entre 17 i 22 anys i dijous estaven nerviosos. Després de setmanes de treball intens, la sort estava tirada i els (sans) nervis eren difícils d’amagar al metro, tornant de Badalona, on havien anat per a l’última entrevista abans del dia D. Un dia D que va ser aquest dissabte, amb la gala del BCN Zoom, festival de curtmetratge social organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Casal dels Infants. El seu 'Integrados' va guanyar el premi CJB en la categoria de joves  –la seva, la dels grans–, però no és un lloc comú dir que aquesta dada, qui va guanyar, és el menys important en un certamen com aquest, que té com a meta promoure la creació artística entre els xavals i fer d’aquesta una eina per analitzar, entendre i transformar el seu entorn, una realitat quotidiana sovint difícil.

Els convidats –a qui els nois van voler cuidar amb els subtítols– són els membres de l’organització de TanjaZoom, 'germà gran' del festival, que va néixer al Casal de Tànger per treballar el cine social amb els nois del barri de Beni Makada i que amb els anys s’ha convertit en el festival de cine social de referència al Marroc. Tant, que l’han exportat a Barcelona amb la mateixa idea. Donar als joves de barri –del Raval a Sant Roc o el Besòs– una motivació. No solament evitar que estiguin al carrer sense fer res, sinó que el que facin els ompli i els ajudi a tenir una mirada crítica sobre la seva realitat com a primer pas per canviar-la.

PREJUDICIS FETS AÑICOS

«Que el lloc d’on surts no determini el lloc on pots arribar». Amb aquest missatge imprès a la pantalla comença 'Integrados', curt basat en tres històries reals, tan pròximes a aquests nois que els cremen, i que té un quart protagonista: el Raval, el seu barri. Un escenari que lliga les tres històries i que els xavals reivindiquen amb orgull. «Hi ha molts prejudicis sobre els joves, i més encara sobre els del Raval. Dius que ets del Raval i ja et miren d’una manera rara. Encara arrosseguem molts estigmes, i amb aquest curt volem reivindicar els joves en general, i els joves del Raval en concret», assenyala la Carmen, que en el curt interpreta una noia que vol jugar a futbol, i les dificultats que es troba en el camí; però amb tenacitat i ajuda –algú confia en ella–, se n’acaba sortint. Hi ajuda, i molt, la molt ben seleccionada banda sonora, la cançó 'Raval', de Zoo.

REALITATS QUOTIDIANES

«Volíem mostrar els tres suports que necessitem els joves: els amics, el professional i la família», assenyala el Jorge, director del curt, amb una professionalitat impressionant. A més de la Carmen, que interpreta un personatge que fa miques els prejudicis des de moltes perspectives –dona, negra i del Raval–, la pel·lícula explica també la història de dos joves més, un noi de Gàmbia acabat d’arribar al barri i a la ciutat, desil·lusionat amb la realitat que es troba (que no és la que s’imaginava) i que tira endavant gràcies a la seva passió, el bàsquet; i la d’un altre noi que viu amb els seus germans petits, als quals ha de cuidar i mantenir, tot i que això li impedeix fer el que més li agrada en aquest món: estudiar per ser professor de gimnàstica. «Per nosaltres era important que les tres històries fossin reals, però no viscudes exactament per nosaltres, cada actor, en primera persona», subratlla el Wasim, que destaca també la importància de l’esport en les vides dels protagonistes.

'HOME, SWEET HOME'

El Mido, l’Umair, el Zearak i l’Ali, de l’Espai Tecnològic Comunitari Betsaida de Badalona, també estaven nerviosos, contents i, el més important, orgullosos de la feina feta. El seu 'Home, sweet home' parla del dret a la vivenda. «Teníem moltes idees, des de Trump fins a la substitució dels treballadors per màquines, però va coincidir que a la família d’una companya la van fer fora de casa i vam tenir clar que aquest era el principal problema», assenyalen els joves. «Vam reflexionar sobre la importància de tenir una llar, que es fa més present quan veus un desnonament de tan a prop, i sobre el fet que una llar és molt més que un sostre», assenyala el Mido. «I del fet que per més que a les lleis posi que tots tenim dret a una, en la realitat això no passa», afegeix el Zearak.

Notícies relacionades

   

ELS ALTRES PREMIATS

El premi del jurat en la categoria de joves va ser per a 'Invisibles', dels nois de la Associació Educativa Integral del Raval, que seran els convidats del pròxim TanjaZoom. En la categoria de adolescents van guanyar 'No soy una niña refugiada' i la particular 'La Revolució', contra els deures dels adolescents de l'Espai Tecnològic de Betsaida.

TanjaZoom, festival de referència al Marroc