intervenció polèmica

Una plataforma xenòfoba atia el rebuig a les mesquites de Sants i Nou Barris

Els ultres de PXC intervenen en les reunions veïnals i criden a "manifestar-se" contra els oratoris

Responsables de la formació donen suport a les cassolades diàries contra el centre de culte al carrer del Japó

fcosculluela38402058 barcelona 11 05 2017 barcelona  cacerolada de los vecinos co170512200630

fcosculluela38402058 barcelona 11 05 2017 barcelona cacerolada de los vecinos co170512200630 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

El trasllat del Centre Cultural Islàmic de Sants als números 8 i 10 del carrer de Súria inquieta els veïns. El mateix passa amb la Comunitat Islàmica Nou Barris, que està a punt d’acabar les obres del seu nou local al número 28 del carrer del Japó. Les dues entitats, integrades des de fa anys als seus barris (la Bordeta i la Prosperitat, respectivament), inclouen en els locals una mesquita (un espai per a pregàries) i part del veïnat dels carrers de Súria i Japó no veu amb bons ulls el projecte. La xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), que té per lema «primer, els de casa», està aprofitant aquestes reticències per atiar el rebuig de molts veïns envers la mesquita. Es tracta de dues entitats islàmiques que no han generat mai problemes als seus barris.

Jordi de la Fuente, secretari d’organització de PxC, va participar dijous en una reunió de veïns del carrer de Súria, on van votar encarregar a un arquitecte un informe per comprovar que les obres dels números 8 i 10 del carrer compleixen la normativa i són segures per als edificis. De la Fuente, que en cap moment es va presentar com a membre de PxC ni va al·ludir a aquest fet, va intervenir en el debat i va explicar com «assessora» els veïns de Nou Barris amb el mateix dilema. A Sants, la seva «assessoria», per ara, s’ha limitat a donar als veïns la Llei 16/2009 de centres de culte.

SUPOSATS INCOMPLIMENTS

«Controlo diverses situacions de mesquites a Catalunya i el que veig a tot arreu és que no compleixen les condicions», va dir i va citar Molins de Rei i Esparreguera (Baix Llobregat) i Arenys de Munt (Maresme). El mes de març passat, el jutge va obligar a tancar la mesquita d’Arenys de Munt per vulnerar el règim establert d’aparcaments. De la Fuente va repetir diverses vegades que els polítics no escolten els veïns i va fer una crida a «manifestar-se» al carrer amb «cassolades». «Si no hi ha diàleg [amb a l’ajuntament], els veïns estripen les cartes», va dir.

Molts assistents a la reunió de Súria van demanar «no avançar esdeveniments» i van evitar entrar en valoracions. «No podem saber què va passarà. Demano que enfoquem això al possible soroll i a les obres», va dir el Jesús, veí convocant de la reunió que prefereix no donar el seu cognom. De la Fuente va insistir que el local islàmic de Nou Barris no compleix l’aforament ni té espai al voltant per aparcar-hi. En aquest centre s’estan a punt d’acabar les obres, però que encara no està en funcionament.

Amb el hashtag a Twitter #MezquitaSolucion, molts veïns del barri de la Prosperitat i, sobretot, PxC fan campanya contra el centre del carrer del Japó. Cada nit, a les nou, hi ha una cassolada de protesta, en què participa PxC. «Hem contactat amb tots els grups, però no tots ens han atès. Estem oberts a tothom, és un tema veïnal, no polític», incideix Eva Fernández, veïna del Japó que opina que el carrer no és el «lloc adequat» per a la mesquita. «La vorera només fa un metre. Al costat hi ha una acadèmia d’anglès, ja hi ha acumulacions de gent».

INTERVENCIÓ CREIXENT

Notícies relacionades

Segons Fernández, no tan sols PxC sinó també PP i C’s s’han reunit amb els veïns. «No hi volem donar un aire polític ni xenòfob, però quan et relaciones amb un grup polític, ja et posen una etiqueta», es va queixar. PxC va assistir amb els veïns de la Prosperitat a una audiència pública amb la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, en un ple del districte el mateix dijous i, en alguna ocasió, va prestar megàfons a veïns per a les seves reunions, en les quals ha estat present. Acusen Colau d’imposar-los la mesquita.

L’Associació de Veïns i Veïnes de la Prosperitat s’ha desmarcat completament d’aquestes protestes. Com a resposta va organitzar ahir l’acte Nou Barris per la convivència de la mà de 9 Barris Acull. «Els que volen posar el centre de culte a Japó també són veïns del barri», recorda una font de l’entitat que demana l’anonimat. «És un dret fonamental. És una associació islàmica participativa amb el barri. Ens coneixem». «Nosaltres no parlarem mai amb PxC. Porten en el seu ADN la intolerància», diu la font, que recorda que a Nou Barris hi ha uns 40 centres de culte no catòlics.