ERC votarà en contra de la creació de la funerària pública

Els republicans acusen el govern de demanar un xec en blanc i ignorar les seves peticions

Ciutadans determinarà si prospera la iniciativa, que podria ser retirada per evitar-ne el rebuig

jgblanco7570976 barcelona 16 01 2008   cuaderno del domingo      reportaje s161111111140

jgblanco7570976 barcelona 16 01 2008 cuaderno del domingo reportaje s161111111140 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

ERC votarà en contra de la creació d'una funerària pública municipal, el punt més rellevant del ple que l'Ajuntament de Barcelona celebrarà aquest divendres. Els republicans consideren que el govern d'Ada Colau els demana un xec en blanc en forma de vot a favor i subratllen que les seves demandes no han sigut escoltades. A falta de la concreció de tots els vots, no es descarta que el punt sigui retirat de l'ordre del dia per evitar una derrota del govern municipal.

ERC no compartia el procediment previst pel consistori, que és un dels punts de l'ordre del dia del ple: desprendre's de la participació del 15% que té en Serveis Funeraris de Barcelona –la resta està en mans de Mémora- per evitar la incompatibilitat de figurar en una societat mercantil i en una operadora pública. Si no apareix comprador, Mémora està obligada a adquirir-la. Després d'aquesta venda, de la qual es preveu un ingrés de 30 milions d'euros, l'ajuntament obriria la seva nova empresa, que gestionaria la ja existent Cementiris de Barcelona.

Els republicans, que han anunciat el seu 'no' en un comunicat, volen que el consistori compri més participació a Mémora, fins a aconseguir-ne un 51% i, per tant, ser majoritari, i comptar així amb més tanatoris: es preveu que la pública en tingui sis i el partit creu que n'ha d'oferir una vintena. Això requeriria la compra d'un 36% de la part de Mémora i el govern municipal ho rebutja per dos motius: perquè calcula el seu cost en 64 milions d'euros i creu que és més barat obrir la nova empresa pública i perquè sosté que l'empresa no vol vendre.

SENSE NEGOCIACIÓ

ERC critica, precisament, que no s'hagi obert una negociació amb Mémora sobre la possible compra d'aquesta participació. De fet volia que el tema fos retirat del ple d'aquest divendres per guanyar temps. Per considerar que se'ls demana el seu suport sense escoltar els seus arguments, el grup d'Alfred Bosch votarà en contra dels dos punts del ple que tenen a veure amb la funerària. Un és el punt ja citat, el que afecta la venda del 15%. L'altre punt preveu donar via lliure a la funerària donant per resoltes les al·legacions presentades.

La decisió deixa el govern municipal en una posició delicada, encara que no és clar qui acabarà guanyant. Les càbales sobre la votació situen, en principi, a les files del 'sí' a la funerària pública Barcelona en Comú, el PSC i la CUP.  Sumen 17 regidors (descomptant el vot de Colau, que no participarà en el ple després de la seva recent maternitat); 18 si el regidor no adscrit Gerard Ardanuy hi vota a favor.

Notícies relacionades

A més d'ERC, el grup Demòcrata i el PP s'han mostrat en contra del projecte. Sumen 16 regidors (descomptant un regidor de l'antic grup de Convergència per l'acord de la junta de portaveus sobre com compensar l'absència de l'alcaldessa). Per tant, tot queda en mans de Ciutadans, que votant a favor o amb una abstenció avalaria la funerària i amb un vot en contra, la tombaria.

DEBAT SOBRE LES GLÒRIES

El ple també albergarà un debat sobre el futur de les obres de les Glòries, que el govern ha decidit aturar i licitar una altra vegada. Diversos grups han presentat iniciatives d'urgència respecte a aquesta qüestió, encara que Ciutadans, que en va presentar una per la via ordinària, podria rebutjar les altres i centrar el debat en la seva.