COMMEMORACIÓ INTERNACIONAL

Colau vol que els nens barcelonins estudiïn la història del poble gitano

El govern local demanarà en una declaració que s'inclogui aquesta història en el currículum escolar, com ja ha demanat Sant Adrià

La bandera gitana s'ha penjat aquest divendres per primera vegada al balcó de l'ajuntament, "per estar a l'alçada del deute històric"

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L’ alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vol que la història del poble gitano s’afegeixi al currículum escolar a les aules catalanes. Així es demanarà en una declaració institucional en el ple municipal del mes de maig vinent. Amb això es pretén combatre l’oblit, perquè la ciutadania «té present l’holocaust nazi, però no les persecucions franquistes al poble gitano ni les que es van produir al segle XV», va afirmar ahir la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López.

La iniciativa segueix el camí obert per l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que ja ha aprovat una proposta similar. López va defensar que el coneixement de la història gitana contribuirà a combatre estereotips i prejudicis i a «dignificar la contribució del poble gitano a la història de la ciutat i també del país, i la seva empremta cultural», que ha de ser motiu d’orgull, «perquè forma part del patrimoni i ha de ser visibilitzada com a tal».

JOVES

Una reivindicació –posar al currículum escolar la història gitana– que ve de les associacions de joves gitanos de la ciutat i més enllà, dels quals també sorgeix la idea d’elaborar un pla contra l’antigitanisme, en què l’ajuntament també treballa.

A més a més de l’anunci de la declaració institucional, aquest any la capital catalana vol donar el màxim rang a la celebració d’aquest dia 8 d’abril. Per primera vegada, la bandera gitana penja avui, Dia Internacional del Poble Gitano, del balcó del consistori barceloní. Es va hissar ahir a les sis de la tarda, mentre un violinista interpretava l’himne del poble gitano, músic que va animar la plaça de Sant Jaume durant tota la tarda. A més a més, avui, a les nou del vespre, la Font Màgica de Montjuïc s’il·luminarà amb els colors de la bandera.

Notícies relacionades

El tinent d’alcalde Jaume Asens va assegurar que es tracta de dos actes senzills i simbòlics que pretenen recordar que el poble gitano forma part de la comunitat i de la cultura de la ciutat: «Volem estar a l’altura del deute històric que tenim com a societat amb el poble gitano».

Una altra de les assignatures històriques pendents de Barcelona envers el poble gitano és la recuperació de la pintura 'Capilla Gitana' que l’artista llibertari Helios Gómez va pintar en una de les cel·les de la presó Model, i que espera tapada sota una capa de calç des de l’any 1988. Fonts municipals van assegurar que faran un estudi per veure la seva situació i si és possible recuperar-la o reconstruir-la.