Els veïns de la Vila Olímpica exigeixen que es negociï amb el promotor de l'alberg

Rebutgen que el projecte sigui legalment inamovible, com argumenta un informe jurídic de l'ajuntament

El president l'associació reclama una consulta: "El consistori ha de recapacitar si no vol veure com desapareix un barri"

fcasals37628913 vila olimpica170311172226

fcasals37628913 vila olimpica170311172226 / XAVIER GONZALEZ

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El informe elaborat pels serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona que sosté que no hi ha forma legal de detenir el projecte d’un alberg amb capacitat per a 440 persones a la Vila Olímpica, no ha convençut els veïns. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, es va reunir ahir amb representants de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica i amb el grup d’ERC, representat pel regidor Jordi Coronas, en la que era l’última trobada prevista de la comissió de seguiment creada en relació amb l’alberg. L’informe indica que ni tan sols adquirir-lo seria senzill, al marge que es calcula que costaria 15,68 milions d’euros, perquè seria imprescindible obrir l’oferta a altres privats que vulguin vendre immobles.

    La comissió de seguiment va néixer de l’acord pel qual els republicans van donar el seu suport, decisiu, a l’aprovació del pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), potser l’objectiu de més envergadura aconseguit per Ada Colau des que va arribar a l’alcaldia.

    

A la sortida de la reunió, el president de l’associació de veïns, Jordi Giró, va ser terminant: «Tot el que hem vist són informes, que estan fets perquè diguin el que han de dir. No podem estar-hi d’acord. Es vol tancar una situació que no es pot tancar. No s’hi val a tenir la voluntat d’acabar en fals la comissió».

PROMESES ELECTORALS

Giró va apel·lar a les promeses electorals de Barcelona en Comú i al seu compromís d’estar sempre al costat dels veïns: «La qüestió de l’alberg té solució si el govern municipal compleix amb el que diu el seu programa, que està amb els barris de Barcelona. Si no vol veure com en desapareix un, i com en són expulsats els veïns, ha de recapacitar».

    

El representant veïnal va instar el consistori a emprendre una ruta que segons ell no s’ha explorat: parlar amb la propietat. Segons Giró, els promotors no estan especialment còmodes perquè es troben enmig de la polèmica i potser acceptarien una solució negociada per canviar de seu. També va al·ludir a la solució que defensen els veïns així com el grup municipal d’ERC: la celebració d’una consulta. «No és veritat que no es pugui fer res. Els veïns volem ser consultats», va proclamar.

  

 Abans que parlés Giró ho va fer Sanz, que va donar per extingides les possibilitats de frenar el projecte. La tinenta d’alcalde es va emparar en l’informe per subratllar que no hi ha una via d’escapament: «Hem intentant buscar totes les escletxes possibles. Hem mirat del dret i del revés el procés d’adjudicació de la llicència».

LA «FRUSTRACIÓ» DE SANZ

La regidora va confessar tenir «una sensació de frustració» i va recalcar diverses vegades que el govern municipal ha demostrat la seva voluntat de combatre el turisme desbocat a l’aprovar el PEUAT. «Més voluntat política que això no és possible», va argumentar Sanz. Sobre la consulta, va venir a dir que no té sentit quan no s’albira una forma legal de parar l’alberg: «¿Consulta sobre què?».

Notícies relacionades

  

 «Sempre hem reclamat la Barcelona que compleix, la que no promet el que no pot complir», va afirmar el president del grup d’ERC, Alfred Bosch, que va subratllar que la consulta no només és viable, sinó que també és irrenunciable: va recordar que es va pactar que si no s’aconseguia un acord per parar el projecte, es convocaria una consulta. «Així ho demanarem en el ple de divendres», va anunciar. 

La Síndica de Barcelona rep una queixa sobre l'allotjament

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha rebut una queixa contra el projecte de l’alberg de la Vila Olímpica presentada per la plataforma Veïnat Afectat pel Hostel Vila Olímpica. El col·lectiu de veïns sol·licita a la defensora dels barcelonins que faci un seguiment de les actuacions que l’ajuntament porta a terme en relació amb el projecte i li demana que insti el consistori a paralitzar-lo.  «L’alberg multitudinari vulnera els nostres drets com a ciutadans i ciutadanes a viure mantenint la nostra identitat com a barri, sense la pressió del turisme massiu que el hostel ens portaria», manifesten els autors del text a la defensora. El grup va enviar la seva queixa a la Síndica el mes de gener passat i aquesta va demanar informació a l’ajuntament el 16 de febrer. Vilà ha recordat al consistori que la resposta a la seva petició hauria d’arribar en un termini no superior als 15 dies, i que fa un mes i mig que l’espera.