LLUITA CONTRA L'EXCLUSIÓ SOCIAL A LA CAPITAL CATALANA

Barcelona obre el primer alberg per a sensesostre especialitzat en salut mental

L'equipament, de 45 llits, ofereix estades llargues a persones sense casa diagnosticades amb trastorns psiquiàtrics

La Fundació Sant Pere Claver, gestora de l'espai, a Hostafrancs, busca voluntaris per organitzar tallers i sortides per fer arrelar l'entitat al barri

zentauroepp37528493 barcelona 03 03 21017 cal muns donde albergaran a gente sin170307115915 / ALBERT BERTRAN

zentauroepp37528493 barcelona 03 03 21017  cal muns donde albergaran a gente sin170307115915
zentauroepp37528447 barcelona 03 03 21017  cal muns donde albergaran a gente sin170307115846
zentauroepp37372538 barcelona  20 2 2017  barcelona  centre residencial d inserc170307115858

/

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L’edifici, per fora, té (bona) presència. Les seves enormes vidrieres li donen un aspecte d’hospital modern, per no dir d’alberg juvenil (a la Barcelona del 2017 aquest tipus d’equipament no està precisament ben vist, ja se sap). Cal Muns, al número 70 del carrer de Gavà, a dos passos del vell recinte fabril de Can Batlló, no és ni una cosa ni l’altra, tot i que es podria dir que té alguna cosa de tots dos. Es tracta d’un centre residencial d’inserció gestionat per la Fundació Sant Pere Claver, concertat per l’Ajuntament de Barcelona. Té 45 llits (un alberg) per a persones sense llar que requereixin un seguiment sanitari de salut mental específic (un hospital).

L’equipament s’inaugurarà de manera oficial el mes que ve, però els primers usuaris seleccionats s’han anat instal·lant a les seves habitacions –la majoria individuals i amb un mobiliari minimalista i acolorit molt d’hotel low cost– els últims dies. «Hem volgut anar obrint les plantes d’una en una, a poc a poc», explica Carles Descalzi, gerent de Sant Pere Claver, entitat gestora de l’equipament, referents en psiquiatria comunitària.

FINS A TRES ANYS

El període d’estada mitjana dels usuaris –de 18 a 64 anys– al nou alberg es preveu de dos a tres anys. «L’objectiu és la transició a la vida independent. Que s’estabilitzin i s’apoderin, o bé per ser independents, cosa que seria el resultat òptim, o per tornar a la xarxa ordinària, sense necessitat de disposar d’un suport extra», prossegueix Descalzi. I destaca que els usuaris han de tenir presència d’una malaltia mental, diagnosticada o no, «que no estigui en fase aguda». «Són persones que poden fer les activitats bàsiques de la vida diària, inclosos els desplaçaments de manera autònoma», prossegueix Raúl Alcázar, director del centre.

«No es tracta d’un alberg de primera acollida, sinó per a persones ja vinculades a la xarxa assistencial. Es tracta d’un recurs pioner no només a Barcelona, sinó a tot l’Estat, del qual estem molt orgullosos, no sols per les places per a persones vulnerables que es guanyen, i el respir que es podrà donar a altres centres de la xarxa, sinó pel pas endavant que suposa en la cobertura dels serveis i la importància de l’arrelament al barri  on s’aixeca. Valorem molt la intervenció comunitària», subratlla la tinenta d’alcalde d’Afers Socials, Laia Ortiz.

La regidora enquadra també l’obertura en el resultat del pla 2016-2020 contra l’existència de persones sense casa. «Per elaborar el pla vam treballar tant amb professionals com amb els sensesostre. La necessitat d’obrir un centre va sortir d’allà», afegeix la tinenta d’alcalde.

L’alberg, en la línia d’integració en la comunitat i no d’aïllament, ocupa les plantes tercera, quarta, cinquena i sisena –tres per a homes i una per a dones– de l’edifici. A les plantes baixes funcionen, des de fa temps, serveis de salut mental dirigits al territori. És un dels punts forts de l’equipament.

VULNERABLES

La Fundació Sant Pere Claver treballa als barris de la Marina –a l’altre costat de la Gran Via– assumptes relacionats amb la salut mental de col·lectius altament vulnerables, sobretot d’infància en risc. «Ens vam adonar que s’havia que treure la psiquiatria al carrer per arribar als que verdaderament ho necessitaven. Que s’havien de fer les coses d’una altra manera. Sortir dels centres i anar al territori», explica Descalzi. La seva fundació també treballa amb el housing first, mètode amb el qual  gestionen un total de 25 vivendes.

Notícies relacionades

Aquest sistema intenta que les persones ateses tinguin una vivenda, preferentment individual, a la qual accedeixin sense condicions prèvies. Els experts consideren que des d’aquesta estabilitat aquestes persones tindran més oportunitats d’allunyar-se definitivament del carrer i de tirar endavant.

Ara busquen voluntaris al barri per fer tallers i activitats amb els residents tant al centre com fora. La crida la fan, entre altres vies, a través del Secretariat d’Entitats de Sants. Volen ser un equipament més.