EL PROBLEMA DE LA VIVENDA

Colau ordena a la Urbana actuar contra empreses que desnonen fora de la llei

L'Ajuntament de Barcelona estableix un protocol per evitar que es produeixin desallotjaments sense ordre judicial

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona ha creat un protocol dirigit a la Guàrdia Urbana per evitar els desallotjaments extrajudicials i frenar empreses com Desokupa, a la qual l'equip de Colau ha portat davant la fiscalia. Segons un procediment operatiu que ha publicat aquest dimarts el diari 'El Mundo', el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, va informar el cos el 28 de febrer que "si la forma utilitzada per aquestes empreses o particulars per aconseguir el seu propòsit [desallotjar] no s'ajustés al dret, correspondria intervenir per evitar-ho".

Una vegada acreditat in fraganti que això [l'intent de desallotjament sense ordre judicial] passa -prossegueix el citat procediment-, els agents "hauran d'evitar que l'empresa o les persones responsables puguin arribar a materialitzar la seva actuació evitant qualsevol tipus de desallotjament, tancament de portes o canvi de panys".

El 28 de desembre, el tinent d'alcalde Jaume Asens va desgranar el full de ruta municipal sobre l'assumpte. Es va referir a aquest tipus de desallotjaments com un fenomen “que ha anat a més” i que utilitza "l'assetjament psicològic i fins i tot físic”. Una pràctica, va concretar, que podria “violar la llei de vivenda”.

Notícies relacionades

Aquest diari s'ha fet ressò en diverses ocasions dels desnonaments portats a terme per Desokupa, una de les empreses que es dediquen a aquesta funció i que es presenta com a "experta en mediació".

PROTEGIR COL·LECTIUS VULNERABLES

Segons Asens, la seva activitat afecta “col·lectius vulnerables de la ciutat”. Aquesta és una de les frases, va aportar Asens, utilitzades pel personal d'aquesta companyia: "Vosaltres ho heu volgut i hi haurà conseqüències. Qualsevol dia et trenco les cames”. L'ajuntament ha documentat un total de set intervencions d'aquestes empreses en l'últim any, en què presumptament s'haurien pogut produir il·legalitats.