APOSTA ESTRATÈGICA

El districte més inclusiu

Les Corts és el territori barceloní que més ha apostat per la integració de les persones amb diversitat funcional

zentauroepp37424756 barcelona    24 02 2017   barcelona      deportistas inviden170226153803

zentauroepp37424756 barcelona 24 02 2017 barcelona deportistas inviden170226153803 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

La iniciativa desenvolupada per l’atleta Marc Gil no és un cas aïllat a les Corts. De fet, el districte en què s’aixeca el Camp Nou és el lloc de Barcelona més propici per fer realitat aquesta classe d’iniciatives. El novembre del 2013 s’hi va constituir l’Espai d’Inclusió 20+20+20, un pacte entre empreses, entitats i administració amb un objectiu clar: la inclusió social. Es tracta d’un espai d’acció, reflexió i interacció on el conjunt d’agents implicats s’uneixen per compartir i generar experiències i coneixements, per impulsar estratègies i aprofundir en la definició d’una societat inclusiva, segons expliquen des del municipi.

L’Espai d’Inclusió aglutina 20 membres de cadascun dels tres grups: entitats de persones amb discapacitat, entitats del tercer sector, i empreses i institucions dels barris de les Corts (d’aquí veu el nom). Plegats, treballen per intentar garantir la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits; i ho fan, o intenten fer-ho, sumant les voluntats i les capacitats d’actors socials diversos, els quals, des de les seves perspectives específiques, «poden aportar conceptes innovadors per enriquir un debat necessari per analitzar com ampliar les accions d’integració», assenyalen fonts del districte. En definitiva, el que pretenen, asseguren, és que la inclusió es converteixi en una característica «natural i inherent a qualsevol activitat social». És a dir, aconseguir l’objectiu d’una societat inclusiva. Ni més ni menys.

Cap a la normalització

Els principis generals de la iniciativa són el compromís cap a la normalització, la igualtat d’oportunitats i el dret a la diferència i la confiança entre les parts en l’intercanvi i el desenvolupament de les diferents accions portades a terme. Un dels projectes pels quals més han apostat és el curs adaptat de monitors de temps lliure i esportius. 

Organitzat pel districte i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, el curs busca potenciar l’autonomia personal dels joves en el trànsit cap a la vida adulta, dotar-los d’eines que els facilitin processos de formació i d’inserció laboral futurs, i complementar la seva formació acadèmica. El desenvolupament tècnic del curs va a càrrec de la Fundació CET10. Amb una durada de tres cursos escolars, els alumnes obtindran una titulació reconeguda per la Direcció General de Joventut (en el cas de l’oci) o d’Escola Catalana de l’Esport (en l’àmbit esportiu).

També en l’àmbit esportiu, com l’experiència en el Crossfit les Corts –entitat que no forma part de l’Espai d’Inclusió, però que hi encaixa a la perfecció– destaca el torneig Special Hoquei +, celebrat al Reial Club de Polo.

Notícies relacionades

Un altre exemple d’aquesta aposta de les Corts per la inclusió es va viure aquest Nadal. Més de 600 comerços van rebre i van exhibir arbres de Nadal fets a mà per persones amb diversitat funcional. Els centres ocupacionals els van confeccionar amb paper reciclat i pintats a mà, i els van entregar als comerços del districte per formar part de la seva decoració nadalenca. També es van repartir bosses de tela serigrafiada, estampades també per usuaris d’aquests centres, per repartir-les entre els clients per potenciar, també, el comerç de proximitat.

L’objectiu que perseguit va ser fer visible i identificar la campanya de Nadal del 2016 a les Corts amb el valor i el caràcter inclusiu que es dona en tots els projectes que es porten a terme des del districte. Amb cadascuna d’aquestes bosses entregades als clients, els comerços van divulgar el compromís del teixit comercial de les Corts amb les entitats del seu entorn i amb el projecte d’inclusió que es treballa en xarxa.