El nou mosaic romà de Badalona és obra d'un mestre de l'època d'August

La peça, que combina marbre d'importació i pissarres locals, serà traslladada al Museu de Badalona

icoy37208866 mosaico170208190316

icoy37208866 mosaico170208190316

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Badalona (Baetulo) ja era una ciutat romana de fantàstiques mansions quan Barcelona (Bàrcino) era només una colònia bastant recent i de poca rellevància, i d’això en dona fe el mosaic que, com un tresor inesperat, ha emergit en les obres d’ampliació de l’autovia C-31 al seu pas per la ciutat. Dimarts, la troballa, la decoració central d’una de les habitacions d’una domus senyorial, estava encara coberta pel fang, però la seva bellesa ja s’entreveia.

Ara, després d’una primera neteja, la cap d’arqueologia del Museu de Badalona, Pepita Padrós, està en disposició d’anticipar unes primeres impressions: en aquell mosaic s’intueix la mà d’un mestre artesà itàlic, no és obra d’un aficionat de províncies, poques vegades elegant en aquells temps. Dels nou mosaics ara coneguts a Badalona, xifra que inclou aquest descobriment, el de la domus de la C-31 es col·loca immediatament entre els més complets i elegants.

El mosaic és, com en altres casos, una combinació de dos colors: el blanc del marbre, probablement d’importació, i el negre de peces de pissarra, possiblement d’alguna pedrera pròxima. La complexitat del dibuix revela que no va ser obra d’un aprenent, com passa a vegades amb l’herència artística d’aquells anys, i com a mostra, el Príap d’Hostafrancs, una escultura cèlebre per la dimensió dels seus genitals, però de factura poc fina.

Ave, August

Pel seu disseny, Padrós aventura de moment la possibilitat que el mosaic correspongui a l’etapa d’August, que va governar entre el 27 aC i el 14 dC, temps en què aquest emperador va fundar Bàrcino, però en què Baetulo ja era un important centre de producció vitivinícola, un sector en què era fàcil fer-se ric (les tropes sembla que arribaven molt assedegades a les fronteres del nord d’Europa) i desitjar, en conseqüència, una residència d’acord amb els ingressos.

Notícies relacionades

El mosaic augmenta el patrimoni de la Badalona romana, en què ja destaquen dues peces que es conserven al seu emplaçament original al museu de la ciutat (una al tepidarium i una altra al caldearium), a més dels fantàstics mosaics d’altres dues valuoses domus, la Casa dels Dofins i la Casa de l’Heura. No obstant, en aquest cas el mosaic no podrà descansar a la seva localització original. Les obres de la C-31 manen. El jaciment es tornarà a cobrir perquè, per sort, està en una cota més baixa que la de l’autovia, però el mosaic serà retirat i traslladat al Museu de Badalona.

La importància d’aquesta troballa arqueològica no resideix només en el valor artístic, sinó que ha suposat tota una sorpresa per la seva localització, per sobre de l’autovia, fet que implica que les dimensions urbanes de Baetulo eren molt més grans del que fins ara se suposava.