ELS PROJECTES SELECCIONATS

Heroïnes de Cisjordània

L'oenagé Suds treballa per ajudar a consolidar quatre iniciatives d'economia col·laborativa a Palestina, on les dones viuen doblement oprimides

jjubierre36751129 cooperacion170103101100

jjubierre36751129 cooperacion170103101100
jjubierre36751130 cooperacion170103101118
jjubierre36751131 cooperacion170103101123

/

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Beita, Beit Fourik, Odala i Awarta són quatre municipis de Cisjordània d’entre mil i 12.000 habitants. Entre les moltes coses que tenen en comú hi ha el fet d’ésser pobles eminentment agrícoles, la principal activitat econòmica dels quals gira al voltant del raïm i l’oliva. També, el fet d’ésser pobles separats de la ciutat gran més pròxima, Nablus, per diversos punts de control, els famosos checkpoints, i estar envoltats d’assentaments israelians, cosa que els aïlla i ofega i arriba a amenaçar la seva existència. El 80% de les terres fèrtils de Beit Fourik van ser confiscades i ara formen part de l’assentament de Mikhora, enclavament que va començar sent un punt militar.

Tenen alguna cosa més en comú: tots compten amb cooperatives de dones que, malgrat tot, s’organitzen per intentar tirar endavant les seves famílies; és a dir, els seus pobles. El projecte Accés, defensa i protecció dels drets econòmics, socials i polítics de les dones al nord de Cisjordània, de l’oenagé SUDS, Internacionalisme, Solidaritat i Feminismes, treballa amb elles. És un dels 110 subvencionats per l’Ajuntament de Barcelona en la convocatòria de la Direcció de Cooperació per a la Justícia Global. En el seu cas, amb gairebé 80.000 euros.

L’APODERAMENT, CLAU

Lola Badenes, portaveu de l’oenagé, explica que treballen amb la Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC), entitat que promou «la dinamització i promoció d’activitats econòmiques per augmentar els ingressos de la dona i avançar en el seu apoderament econòmic». Si ser palestí és difícil, ser palestina ho és més. Són dones amb seriosos problemes per accedir a l’àmbit públic fora de la família per les tradicions que regeixen les seves comunitatsi també, per descomptat, per les violències que pateixen tots els palestins a Cisjordània.

Notícies relacionades

Es tracta, doncs, prossegueix la cooperant, d’intentar millorar les condicions econòmiques i la participació social i política de les dones d’aquestes cooperatives, «reforçant la capacitat de gestió i administració dels seus propis projectes a través de la formació».

L’oenagé SUDS es va presentar (i va guanyar) la convocatòria municipal amb un altre projecte, aquest a Cuba; una societat amb una forta cultura masclista, homòfoba i transfòbica. En aquest cas, es busca la defensa, sensibilització i promoció dels drets dels col·lectius LGTBI a través de l’enfortiment dels seus activistes de la xarxa de treballadors socials cubana (una altra vegada es tracta de treballar amb els moviments ja existents allà). La subvenció assignada a aquest projecte és de 47.353 euros. H.L.