El crim de la Meridiana apunta a una guerra entre bandes dominicanes

Els Mossos investiguen la connexió de l'atac amb diversos tirotejos a l'àrea metropolitana

La violència entre grups ha causat tres morts i tres ferits de bala des del mes d'abril

El pistoler de la Meridiana es va acostar a peu fins a les víctimes / SERGIO LAINZ / VÍDEO: ACN

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El pistoler que diumenge a la nit va atacar els cinc ocupants de nacionalitat dominicana a bord d'un Honda Civic cinc ocupantsaparcat a l'avinguda de Rio de Janeiro de Barcelona només volia matar-ne dos. Anava pels dos únics homes que hi havia a l'interior del cotxe. L'agressor va disparar 11 vegades. Ho va fer dret i des de l'exterior. Apuntant al conductor i a un dels passatgers del seient del darrere. Aquest segon passatger va morir a l'instant. El conductor va sobreviure, però es troba en estat crític ingressat a l'Hospital de Vall d'Hebron. Per als investigadors hi ha pocs dubtes: el pistoler no va disparar a l'atzar contra el cotxe i tot indica que l'homicidi guarda relació amb una latent guerra entre bandes. 

Al mateix cotxe també hi viatjaven tres dones. Només una va resultar ferida. Va rebre fortuïtament un tret a la cama --segueix ingressada tot i que no es tem per la seva vida-- que no anava dirigit a ella. L'únic error que va cometre l'executor. Les altres dues dones --que viatjaven respectivament al seient del copilot i al del darrere-- van resultar il·leses. 

Els testimonis presencials van relatar als Mossos versions contradictòries sobre què havia passat després de l'atac. Alguns van assegurar que l'agressor anava sol i havia fugit corrent. Altres diuen que va pujar en un cotxe que l'esperava per emprendre la fuga. Hi ha una tercera versió que sorgeix al casar les dues primeres: va arribar en un vehicle conduït pels seus còmplices, en va baixar, va disparar contra les víctimes i va marxar corrent. En qualsevol cas, el cos català de policia ja ha identificat la matrícula d'un cotxe que hauria participat en l'assassinat. 

CINC TIROTEJOS SIMILARS

Els policies de l'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona busquen ara si el tiroteig de la Meridiana té alguna relació amb altres crims recents que s'han perpetrat a la capital catalana i la rodalia durant els últims mesos. Tot sembla indicar que el d'ahir està connectat amb l'assassinat del Koko Premium (22 d'abril). L'home que va morir ahir a la nit també hauria participat en la batussa que es va desencadenar en aquesta discoteca. 

Els investigadors estudien així mateix la relació que hi podria haver amb el cadàver cosit a trets que va aparèixer de matinada en una zona fosca de l'avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat (28 de novembre). Hi ha més episodis que s'estan revisant amb lupa, com el dels tres trets que es van produir contra la façana d'un bar freqüentat per dominicans --El Torito-- de l'avinguda Meridiana fa gairebé tres mesos --sense ferits-- i un tiroteig més recent que va tenir lloc al mig del carrer de Terrassa i es va saldar amb un jove ferit (21 de desembre).

En tots els casos els protagonistes --víctimes i agressors-- són homes procedents de la República Dominicana. Coincideixen, a més, que ronden la trentena i que tots ells freqüenten ambients d'oci nocturn. Coincideixen també que són de disparar primer i preguntar després.

BANDES EN GUERRA

Tots aquests violents enfrontaments, segons ha pogut saber aquest diari, desvelen la tensió que hi ha entre bandes de dominicans residents a Barcelona i rodalia. La policia sospita que es podria tractar d'un enfrontament pel control de la droga. Però tampoc descarta que es tracti d'una espiral de violència desencadenada després de massa comptes pendents.

Notícies relacionades

Fonts policials subratllen que no s'han de considerar "bandes llatines" i tampoc estan integrades per un grup excessivament nombrós de membres. El col·lectiu representa un percentatge ínfim de la comunitat dominicana que resideix a Catalunya, més de 30.000 persones en total. També remarquen que tota aquesta violència comença i acaba exclusivament sobre ells. Un detall que no converteix el fenomen en menys preocupant. Investigadors de diferents regions policials intercanvien informació aquests dies sobre tots i altres episodis per evitar que s'agreugi aquesta carrera sagnant. 

Independentment de la relació que acabi aflorant entre aquests cinc tirotejos, els últims mesos el balanç que han donat és inquietant: tres morts i tres ferits. Un recompte que podria empitjorar en funció de la sort que corri el conductor de la matinada passada.

Antecedents mortals 

Durant el 2016 van morir per arma de foc dos homes de nacionalitat dominicana. En els dos casos els Mossos d'Esquadra investiguen quina relació mantenen amb el tiroteig d'aquest Any Nou. El primer va ser el 22 d'abril del 2016 i va passar en una discoteca de l'avinguda del Paral·lel, el Koko Premium, antigament coneguda com a Brisas del Caribe. Durant una baralla, algú va treure una pistola i va matar un home de 28 anys. Així que van començar a arribar patrulles dels Mossos d’Esquadra, el grup d'implicats en la picabaralla van fugir en desbandada i es van perdre pel barri del Raval. El 28 de novembre va aparèixer a les 01:30 hores un cadàver cosit a trets a l'interior d'un cotxe aparcat sobre una vorera de l'avinguda de Catalunya de l'Hospitalet de Llobregat. Es tractava d'un home de 36 anys de nacionalitat dominicana. Des del començament va planar sobre aquest segon crim l'ombra de la venjança.