MILLORA A LES COMUNICACIONS

Tots els busos de Barcelona tindran wifi gratis a finals de gener

El metro només cobreix 16 estacions, però no els trens, i els FGC han perdut la connexió

L'ajuntament pressiona perquè augmenti l'ample de banda autoritzat per llei

jjubierre36695891 nadeu wifi161229104229

jjubierre36695891 nadeu wifi161229104229 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Barcelona augmentarà els punts de connexió wifi gratuïts gràcies a la xarxa d'autobusos. Tots els vehicles de TMB tindran connexió wifi a finals de gener, segons ha explicat la comissionada digital de l'ajuntament, Francesca Bria. La xarxa ja està desplegada al 90% en els 1.060 autobusos que la componen, segons TMB, que espera a tenir-la acabada a finals de gener per presentar-la públicament. Amb aquest nou miler de punts de connexió, Barcelona tindrà més de 3.300 punts de connexió per tota la ciutat, davant els més de 700 que tenia el juliol del 2015 als carrers i els equipaments públics de la ciutat.

El servei el dóna Barcelona Wifi, la xarxa municipal que funciona a 256 Kbps, un ample de banda molt inferior al que ofereixen les operadores (que arriba als 300 Mbps amb la fibra) i que a penes permet llegir el correu, veure un whatsap o jugar al Pokémon Go, perquè la localització consumeix poques dades. Les webs complexes o un vídeo ja són una tasca impossible. L'ajuntament afirma que fa temps que es queixen davant el regulador, en aquest cas el Ministeri d'Indústria, per l'escassa capacitat de la xarxa, i reclama “que la connectivitat sigui un dret bàsic, per a tots”, segons Bria.

La comissionada sol·licita que “s'avanci en la regulació per desbloquejar el que creiem que és una situació molt injusta per a les ciutats que necessitem una connectivitat extrema perquè impedeix donar un servei adequat”. Molts dels distintius de la xarxa ja es poden veure en els autobusos, alguns dels quals han anat activant el servei, que està indicat pel logo blau amb la W de Barcelona Wifi. Alguns són tan recents que ni els conductors dels vehicles han sigut informats de l'equipament de què disfruten els seus passatgers.  

SERVEI DE PAGAMENT AFEGIT

La connexió wifi gratuïta en la xarxa de transport públic de Barcelona funciona també en 16 estacions de metro, que, de moment, no s'amplien. Són: Espanya, Universitat, Catalunya, Arc de Triomf i La Sagrera, a la línia 1; Paral·lel, Liceu, Catalunya, Passeig de Gràcia, Diagonal, Sants Estació i Lesseps, a la línia 3; Sants Estació i Diagonal, a la línia 5, i Sagrada Família, de les línies 5 i 2. La zona del temple de Gaudí és, precisament, un dels punts que registren més connexions.

En els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), on s'havien fet proves de wifi gratuït amb una empresa externa a les estacions de Plaça Catalunya, Provença i Espanya, s'han desmantellat els punts i ara no hi ha connexió ni als trens ni a les estacions.

Sobre aquesta capa gratuïta i d'escassa capacitat, Abertis i Eurona mantenen una concessió per donar servei de pagament que complementa aquesta oferta municipal i que està dirigida bàsicament als turistes. Altres empreses particulars també estan oferint connexió wifi a residents i turistes per dies o setmanes, però amb pagament previ o com a part d'un 'pack' previ en hotels, per exemple.

4G EN DESPLEGAMENT

Notícies relacionades

La connectivitat wifi i mòbil encara ha de millorar al metro, on hi ha zones que encara no tenen ni tan sols servei de dades 3G, malgrat que la ciutat és Capital Mundial del Mòbil des del 2012 i ho serà almenys fins al 2023, segons l'acord firmat entre la ciutat i la GSMA, la patronal de les operadores mundials. Segons Telefónica, hi ha en servei el 4G en el 70% de les línies de metro, però paral·lelament encara estan millorant la cobertura 3G en tota la instal·lació. Per a l'any que ve, esperen completar el desplegament del 4G juntament amb la resta d'operadors, que van ampliant i obrint la xarxa a la resta. A Madrid, els tres grans (Movistar, Vodafone i Orange) utilitzen la xarxa creada per una empresa municipal.   

La xarxa wifi pública de Barcelona no solament dóna serveis de connectivitat als ciutadans, sinó que també dóna cobertura a serveis bàsics de la ciutat, com la gestió de xarxes de transport, de residus, de senyalització, d'enllumenat… Parcs, platges, centres cívics i mercats s'han anat incorporant a la xarxa wifi durant l'últim any segons un pla que ja estava traçat per l'equip de govern anterior i que va suposar una inversió total de sis milions d'euros.   

RESOLDRE LA BRETXA DIGITAL

De tota manera, el servei de Barcelona Wifi tampoc arriba a tot arreu i s'ha concentrat més al centre i en llocs turístics. “Estem intentant arribar on l'empresa privada no arriba, fins i tot en barris on no hi ha connectivitat, i resoldre així la bretxa digital de Barcelona, i que la connectivitat no sigui un motiu de desigualtat”, afirma Bria. En aquest sentit, hi ha hagut converses amb Guifi.net, la xarxa catalana sorgida de la iniciativa ciutadana per expandir la cobertura a zones poc explotades comercialment amb els operadors, però encara no s'ha arribat a cap pla concret, segons confirma Lluís Dalmau. “Els temps de l'Administració són lents, però la idea és crear una xarxa no solament wifi, que sigui una infraestructura dels comuns i no d'una operadora concreta”, assenyala.