el problema de la vivenda

L'ajuntament trasllada a la fiscalia quatre casos de desallotjaments extrajudicials

El consistori ha impulsat un protocol per frenar les desnonaments portats a terme per empreses privades

icoy35295159 desokupa160902184853

icoy35295159 desokupa160902184853 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres un conjunt d'actuacions davant la proliferació de desallotjaments que s'estan portant a terme a Barcelona de forma extrajudicial, executats per empreses. Aquest diari s'ha fet ressò en diverses ocasions dels desnonaments portats a terme els últims mesos per l'empresa Desokupa.

Són actuacions extrajudicials portades a terme normalment per empreses que es publiciten com a entitats d'intermediació i que afecten col·lectius vulnerables de la ciutat. En aquestes actuacions s'utilitza de forma habitual la força i la intimidació. S'ha de tenir en compte que algunes d'aquestes empreses ja han sigut denunciades per incórrer en possibles delictes de coaccions, amenaces o violació de domicili.

L'ajuntament ha documentat un total de set intervencions d'aquestes empreses en l'últim any, on presumptament s'haurien pogut produir il·legalitats.

EXPEDIENTS DOCUMENTATS

Els serveis jurídics del consistori han traslladat un expedient sobre cada un dels casos a la fiscalia on consten imatges, atestats policials, testimonis i informes realitzats per treballadors públics que han presenciat els fets, així com un extens dossier de premsa.

L'ajuntament ha posat en marxa un protocol d'actuació per coordinar totes les àrees del consistori davant la proliferació de desallotjaments que s'estan portant a terme a Barcelona de forma extrajudicial executats per empreses.

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha alertat que a l'ajuntament “el preocupa molt la proliferació d'aquestes actuacions que afecten els veïns més vulnerables”. I ha afegit: “Tenim el deure de donar una resposta coordinada i eficaç per poder documentar millor aquestes actuacions de cara a denunciar possibles delictes".

El protocol es posarà en marxa quan es tingui constància, per qualsevol canal -sigui per via xarxes socials o mitjans de comunicació o per tècnics municipals-, que hi ha una intervenció d'alguna d'aquestes empreses que pugui suposar alguna actuació delictiva. Per ratificar-ho, s'enviarà un tècnic del districte a confirmar-ho i, si és així, es denunciaran els fets immediatament als Mossos i Guàrdia Urbana.

ACCIONS JUDICIALS

En cas que les persones ocupants de l'immoble ja hagin sigut desallotjades a través d'aquestes accions, s'activaran els serveis socials i Vivenda, perquè es valori la idoneïtat d'oferir un reallotjament d'emergència.

Notícies relacionades

Posteriorment es reunirà una comissió d'anàlisi per valorar la informació recollida del cas. En aquesta valoració es decidirà si és necessària alguna acció judicial.

L'ajuntament també ha donat indicacions als tècnics de les Oficines de Vivenda perquè estiguin especialment alerta a l'hora de detectar situacions d'assetjament immobiliari entre els seus usuaris.