Esperant el gran negoci

La ubicació estratègica del barri, a tocar de Ciutat Vella i el Paral·lel, més el mercat, afavoreixen l'afany inversor a la zona

Clients a l’establiment Sortidors del carrer Parlament.

Clients a l’establiment Sortidors del carrer Parlament. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Un anunci d’una vivenda de lloguer el dia abans de Nadal, quan un està pensant més a comprar cava que buscar pis, se salda en qüestió d’unes hores amb set visites concertades i intents de reservar abans de veure’l. I això que l’immoble fa 40 metres quadrats i costa 875 euros. Però té una pinta estupenda i, sobretot, està al carrer del Parlament, epicentre de moda del barri. La demanda és tan alta que els pisos volen, com els preus.

El cas dels lloguers a Sant Antoni no és únic. La ciutat ha viscut una espiral de pujades de preu al llarg de l’últim any i mig. Però en aquest barri es combinen diversos aspectes que l’han convertit en objecte de desig inversor comercial i residencial (per posar de lloguer). La guinda serà el mercat, cridat a ser icònic, però els embrions són múltiples: un pla d’usos que complica l’obertura de bars i restaurants a la veïna Ciutat Vella i que va iniciar el contagi d’aquesta activitat, diversos grandiloqüents –i pendents– plans de renovació i atracció turística per al Paral·lel, i la confiança que va provocar la implantació d’alguns temples gastronòmics dels germans Adrià.

L’interès comercial primer es va cenyir al cinturó de Parlament i a l’oferta culinària. De fet, les molestes obres del mercat van deprimir inicialment el comerç de l’entorn, recorden a l’associació Sant Antoni Comerç, i va castigar les seves botigues. Però l’imminent final dels treballs ha disparat fa alguns mesos el desembarcament de nous establiments. Els locals comercials més pròxims al mercat estan superbuscats i, el que pot ser un llast per a alguns veïns temorosos d’una previsible gentrificació, es perfila com el gran negoci per a altres. En un dels bars amb més solera, la Bodega Rafel, ara no donen l’abast per a la nova clientela d’horari nocturn. Però n’hi ha d’altres que acaben d’arribar com el coquetó restaurant d’inspiració andalusa El Señorito, just al costat, que aspiren a fer que al client local s’hi sumin més turistes.

VALOR AFEGIT 

Notícies relacionades

La immobiliària Tecnocasa emfatitza a la seva pàgina web que és una «zona destacada pel mercat de Sant Antoni, actualment en remodelació i que dóna valor afegit a un barri a pocs minuts a peu del centre». Resumeixen així els ganxos per a futurs empresaris i nous veïns. Perquè el que pot fer fugir una part dels actuals residents, atrau veïns d’altres barris, sobretot joves. «Hi ha molt interès en la zona per viure-hi i per invertir», i també als barris contigus del Raval i el Poble-sec, explica la directora de l’oficina d’Exes al barri, Vanessa Abbas, que constata el gran incentiu que representa el futur mercat.

Afirma que l’oferta és poca perquè molts propietaris «prefereixen esperar-se un any amb la previsió que el seu pis valgui més», i que els pisos de lloguer acostumen a durar un dia. De fet, al portal idealista.com, el principal en lloguers, es reflecteix que dels 1.600 pisos disponibles diumenge a l’Eixample, tan sols 128 corresponien a Sant Antoni (18 a menys de 1.000 euros). I tan sols n’hi havia 200 en venda, davant els 2.200 de tot el districte.