UNA ENTITAT DE SANT ANDREU

Danses amb bon peu

Bon Pas de Ball organitza tallers de ball i de gòspel des de fa 16 anys al barri del Bon Pastor L'associació col·labora amb diversos projectes solidaris contra el maltractament o el càncer

Presidenta 8 Unes dones ballen dirigides per López (davant).

Presidenta 8 Unes dones ballen dirigides per López (davant). / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

Al ritme de la música, sense pressa però sense pausa, i seguint amb atenció els passos de la professora, una trentena de dones practiquen ball en línia cada dimarts a la tarda al Centre Cívic Bon Pastor (Robert Gerhard, 3). La majoria de ballarines forma part de Bon Pas de Ball, una entitat del barri creada el 2000 a partir d'un taller de balls de saló en què participaven unes 20 persones.

«Va sorgir la idea de formalitzar el grup i crear una associació per fer més activitats i que la gent es divertís ballant», explica Herminia López, presidenta de Bon Pas de Ball i professora del taller de ball en línia.

Al principi, només s'organitzava un taller de balls de saló, però de mica en mica es van incorporar noves disciplines artístiques, com salsa, dansa oriental i country, i van començar a créixer els cursos i el nombre d'assistents. «Fèiem un festival cada mes i vam arribar a ser fins a 500 socis», recorda López. El bon ambient, el preu de les classes (entre 18 i 39 euros per trimestre), els horaris i el fet de ser l'única entitat del barri que acull aquests balls hi ha tingut molt a veure.

Amb els anys, Bon Pas de Ball ha perdut alguns tallers i n'ha incorporat d'altres. Actualment, l'entitat organitza tallers setmanals d'una hora de dansa per a nens, ball en línia, salsa i dansa oriental, i fins i tot en té un de gòspel des de fa quatre anys. «El vam crear perquè va sorgir aquesta necessitat al barri i funciona molt bé», afirma la presidenta, que destaca que també participen, com a mínim, en tres festivals anuals.

El nombre d'alumnes varia segons la classe, la de vuit és la més petita i, la de 30, la més gran. Les edats també són molt dispars, ja que hi participen des de nens de 5 anys fins a persones de més de 80, la majoria veïns, encara que també hi assisteix gent de barris pròxims com Sant Andreu i la Trinitat i fins i tot de fora de Barcelona.

La majoria dels assistents als tallers ho fan des que es va crear l'entitat, fa més de 16 anys. Rosa María Martín, veïna del Bon Pastor, és una de les veteranes. Participa en els tallers des de fa més de 14 anys. Actualment, està inscrita en el de ball en línia. «És un exercici físic i mental, perquè exigeix concentració i coordinació, i resulta molt gratificant», explica Martín.

Molt bon ambient

Notícies relacionades

Com ella, Josefina Blaya, companya de classe i membre de la Junta de l'entitat, està encantada amb el taller. «Hi ha molt bon ambient i la gent de seguida se sent acollida», confessa Blaya. «Al taller s'estableixen llaços molt estrets i som com una família». Tant és així que els socis reben un homenatge segons la seva antiguitat. «Entreguem un pin de coure als que fa 5 anys que ho són i un de plata als que hi són des de fa 10 anys», afegeix Blaya.

A més a més dels tallers que organitzen, els socis de Bon Pas de Ball destinen una part dels seus beneficis a col·laborar amb diferents projectes solidaris destinats a eradicar la pobresa en països com l'Índia, atendre persones grans, lluitar contra la violència de gènere i ajudar els que pateixen càncer infantil.

Temes:

Dansa