LA NOVA VIDA DE CAN BATLLÓ

De l'activisme a la vida quotidiana

L'espai autogestionat de Can Batlló prepara un parc infantil per oferir espais habilitats davant el desembarcament de nens

zentauroepp36342660 barcelona 19 11 2016 entrega de los pisos de la primera prom161119164339

zentauroepp36342660 barcelona 19 11 2016 entrega de los pisos de la primera prom161119164339 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La presència de l’alineació de gala del Centre Social de Sants, des del fundador i soci número u, el veterà Josep Charles Santaló, fins a l’actual president, també enfortit en mil batalles, Josep Maria Domingo, era una bona mostra de la transcendència del moment per al moviment veïnal del barri, que s’hi ha deixat mitja vida per obrir Can Batlló. «¡Benvinguts a la Bordeta!», deia amb un somriure d’orella a orella Domingo a les 28 famílies. Per a molts d’ells era un «benvinguts una altra vegada» –un dels requisits per accedir-hi era ser d’aquest barri, de Sants o d’Hostafrancs–, però alguns venien de zones més allunyades. La seva arribada és assumida per tots com una oportunitat, no només per poder rejovenir el barri i revitalitzar el teixit associatiu, sinó per introduir sang nova al projecte autogestionat que s’està desenvolupant en el vell recinte fabril.

Sang nova com la dels germans Mercedes i Víctor Giménez, que deuen el seu aterratge al barri a la seva mare. «Me’n va informar una amiga, ho vaig comentar als meus fills i, tot i que no em van fer gaire cas, els vaig apuntar. I mira, els ha tocat a tots dos», explica satisfeta i emocionada la Mercedes (mare).

«Ara faran un parc infantil aquí, autogestionat, com el pipicà i la biblioteca popular, i ens anirà realment molt bé, amb la quantitat de nens que hi ha», apunta Ernest Medina. «Faran, no; farem», el rectifica el seu pare, un dels pencaires del Centre Social. Un grup d’activistes del taller de fusteria fa diverses setmanes que hi treballen. Feia falta un espai per als nens més petits. Els nens més  grans ja tenen les pistes de futbol i bàsquet, també autogestionades i també construïdes per ells; un ells que ara esperen eixamplar.

ENDERROCAMENT QUIRÚRGIC

A més a més del parc, una altra de les novetats més enllà dels pisos de Can Batlló serà l’enderrocament de diverses de les naus davant del Bloc 11, la primera nau on van entrar ara convertida en bar, sala d’exposicions, centre social i biblioteca. «Hem aconseguit que salvin una paret perquè no es perdi la idea de carrer ni es desdibuixi la fàbrica. Ens diuen que serà un enderrocament quirúrgic», explica Joan Costa, un altre dels veterans. Mentre arriben els enderrocs per donar pas als usos definitius, pràcticament totes les naus propietat de l’ajuntament estan plenes d’activitats, amb usos provisionals que van des d’un espai de criança fins a una mesquita.

Jordi Soler, també un dels omnipresents, recorda així mateix una altra victòria del col·lectiu: l’arcada entre els pisos privats en una de les entrades. «No estava prevista i suposava tornar a tancar el recinte –explica–. Els vam obligar a obrir-hi un pas».

Notícies relacionades

VEÏNS, NO TURISTES

Els parlaments davant la finca van ser breus, però clars. Més enllà del «¡Benvinguts a la Bordeta!» de Domingo, el president de la cooperativa de vivenda de la FAVB, Pep Miró, que hi va anar al costat de la presidenta de l’entitat, Anna Menéndez, va destacar la importància de construir pisos que siguin llars. «Aquí hi haurà veïns, no turistes», va concloure fent un gest còmplice amb un dels principals fronts oberts a la FAVB. 

Temes:

Nens