ELS COMPTES MUNICIPALS

Ciutadans, el PP i la CUP s'inclinen pel rebuig als pressupostos de Colau

L'oposició en bloc es distancia del projecte de comptes per al 2017

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El projecte de pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona per al 2017 no serà aprovat per la via ordinària per falta de suports. Aquesta és la conclusió després que aquest dimarts Ciutadans, el PP i la CUP, després de mantenir reunions amb el govern municipal, hagin anunciat, cada un pels seus motius, que no votaran a favor del projecte presentat 24 hores enrere pel primer i el segon tinents d'alcalde, Gerardo Pisarello i Jaume Collboni, respectivament.

Dilluns, CiU i ERC van marcar també distàncies amb el projecte pressupostari. Tot això deixa Barcelona en Comú i el PSC amb els seus 15 vots per treure endavant els comptes, lluny dels 21 que donen la majoria absoluta.

El primer a comparèixer ha sigut el popular Alberto Fernández Díaz, que ha criticat el text presentat pel govern per negociar, per considerar que no concreta els plans del consistori. Ha denunciat que recolzar els comptes és recolzar el tramvia per la Diagonal i ha recordat que el PSC no ho defensava.

Fernández Díaz, que s'ha reunit aquest dimarts amb Pisarello, ha acusat l'alcaldessa, Ada Colau, de fer de banc de la Generalitat i ha subratllat que el PP està als antípodes de les tesis de l'alcaldessa. En definitiva, el seu suport està descartat.

Per Ciutadans, Carina Mejías ha afirmat que el seu partit encara ha d'analitzar el projecte de pressupostos, però ha citat tres motius pels quals molt difícilment podrien els seus votar-hi a favor: perquè supera el sostre de despesa prevista, perquè considera que no es concreta el pla financer per aconseguir més vivenda de lloguer social i perquè consideren que les actuals polítiques del consistori ofeguen la iniciativa econòmica en lloc d'estimular-la. "Hi ha males perspectives perquè Ciutadans pugui donar el seu suport als pressupostos".

MANTERS

La CUP ha sigut clara. Com ja va anunciar, en la reunió d'aquest dimarts amb Pisarello volien parlar de dues qüestions: les "batudes racistes de la Guàrdia Urbana contra els manters" i els comptes. Si en el primer punt el govern no rectificava, no es quedarien a parlar del segon. I així ha sigut.

Notícies relacionades

La regidora María José Lecha ha explicat que de la reunió es desprèn que el govern municipal "està tranquil amb la política repressiva", per la qual cosa ni tan sols han començat a parlar de pressupostos i se n'han anat de la reunió. Lecha també ha assegurat que l'equip de govern està "tranquil" també pels comptes, perquè sap que pot utilitzar una qüestió de confiança.

LA SORTIDA

Encara que formalment encara segueix obert el període de diàleg, queden pocs dubtes que el govern haurà de presentar el seu projecte en el ple associat a una qüestió de confiança, i una vegada derrotat, obrir un període d'un mes a l'oposició per trobar un nou alcalde. Si no ho aconsegueix, prospera automàticament el projecte del govern municipal.