CONTROVERTIT PROJECTE URBANÍSTIC

La Vila Olímpica exhibeix múscul contra l'alberg dels nínxols

Uns 500 veïns clamen contra el projecte i el turisme massiu i no descarten ocupar l'edifici

L'ajuntament estudia serrells legals per frenar-lo i estudia l'opció de comprar l'edifici per 13 milions

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Novament les lleis urbanístiques i els límits de la competència municipal causen una mala digestió al govern d’Ada Colau. Aquesta vegada, a la Vila Olímpica, on els residents assisteixen amb horror a l’arribada d’un alberg de 440 places que pretén allotjar turistes low cost en autèntics nínxols. Uns 500 veïns van sortir ahir al carrer, i més que indignació, el que es respirava en l’ambient era por que el barri se’ls escapi de les mans. L’ajuntament està amb ells, però té poc marge. Assegura que està buscant qualsevol esquerda legal que permeti aturar el pla. Així mateix estudia aturar-lo amb la cartera: hauria de desemborsar uns 13 milions. 

No és un veïnat gaire donat a les protestes. I això es nota. En la improvisació, la timidesa a l’hora de tallar el carrer, l’absència de proclames. La convocatòria era a les 10.30 hores al costat de l’edifici que encara avui ocupa l’Institut Municipal de Mercats, a Nova Icària amb Rosa Sensat. La compra, segons fonts veïnals, es va tancar fa unes tres setmanes: Mapfre el va traspassar a l’empresa Onix Renta per 10 milions d’euros. Molts mesos abans, aquesta companyia ja havia aconseguit la documentació mínima per impulsar el seu projecte, emparat per una llei de la Generalitat que passa per sobre del ceptre local. 

UN PROBLEMA DE CIUTAT

Si una cosa va quedar ahir clara és que els veïns no volen l’alberg. Estan disposats, si cal, a ocupar la finca. «Si l’alcaldessa recolza els que ho fan, hem de fer el mateix», va receptar un resident. D’entrada, seguiran amb les mobilitzacions, i l’acció següent, si ahir van tallar Nova Icària, que no està malament, serà aturar la circulació de la Ronda Litoral, que ja són paraules majors.

  JOAN CORTADELLAS

  Concentración contra l'alberg, aquest dissabte, en Nova Icària. 

«Això és una cosa que li està passant a tota la ciutat i no ho podem permetre. Estem saturats de turisme». Les paraules de Jordi Giró, president de l’associació de veïns de la Vila Olímpica (i president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Confavc), van anar acompanyades d’aplaudiments. Sobretot quan va parlar d’«opacitat» i «informació amagada», o quan va avançar la possibilitat d’emprendre mesures més contundents, com ara tirar a terra la tanca que envolta el perímetre de l’edifici. 

Notícies relacionades

Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Urbanisme, va arribar mitja hora després que hagués començat la concentració. Valenta, ja que com passa en aquests casos, tothom a la Vila Olímpica culpa el consistori. Ella va parlar de competències, de temes jurídics, de seguir la legalitat, de mans lligades, d’un govern que pensa de la mateixa manera que els afectats. Els veïns, no gaire acostumats que un regidor es presti a rebre cops dialèctics, s’hi van desfogar de valent. 

Onix Renta disposa d’un certificat d’aprofitament urbanístic dispensat pel govern de CiU poc abans d’abandonar l’alcaldia, unes setmana abans que Colau tanqués l’aixeta a l’allotjament turístic. El permís, per tant, acredita l’empresa per poder seguir amb els seus plans. «Si trobem alguna cosa per frenar-lo, m’hi llanço de cap, de debò», va prometre la regidora.

Camí d'un barri amb un 50% de 'guiris'

L'associació de veïns ha recorregut als números per blindar el seu posicionament contrari a la construcció d'un alberg de 440 places a l'avinguda de la Nova Icària. Segons les seves dades, a la Vila Olímpica ja hi ha 3.800 places destinades a turistes. L'alberg significaria un increment del 17,16% i, tenint en compte que al barri hi ha censades 9.326 persones, hi hauria gairebé la meitat de forasters que de veïns. A això s'hi ha d'afegir l'oferta de pisos de lloguer. Hi ha 812 vivendes d'arrendament, 210 de les quals, segons dades municipals, són d'ús turístic. Això, a ull dels veïns, està generant que la gent jove no pugui permetre's quedar-se a la Vila Olímpica.