Una obra de la 'bèstia negra' de la Fundación Francisco Franco culminarà l'expo del Born

Eugenio Merino presta la provocadora testa del seu dictador dins d'una nevera per a la polèmica mostra

abertran18320205 cul41  madrid  14 02 2012   el artista eugenio merino posa h161017135336

abertran18320205 cul41 madrid 14 02 2012 el artista eugenio merino posa h161017135336 / EMILIO NARANJO

1
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

El Franco eqüestre ha arribat al Born decapitat, com no podia ser d'una altra manera, perquè la testa de l'escultura va ser seccionada amb una serra radial l'any 2012, en un cas bde robatori mai resolt per la policia. Però l'exposició permetrà un cara a cara amb el dictador. L'artista Eugenio Merinobèstia negra de la Fundación Francisco Franco, ha cedit un cap de l'excap de l'Estat, que, segons fonts de l'organització, serà la imatge final que veuran els visitants.

Notícies relacionades

Merino té dues obres cèlebres oportunes per al cas. La primera és ‘Punching Franco’, una adaptació de l'equip d'entrenament que es pot trobar als gimnasos de boxa, però en el qual la zona d'impacte ha sigut substituïda per un cap del dictador. No ha sigut aquesta l'elegida. El febrer del 2012, Merino va sorprendre a la fira Arco amb ‘Always Franco’, una hiperrealista escultura de Franco ficat dins d'una nevera amb l'estètica de les màquines frigorífiques de Coca-Cola. “En l'exposició hi ha aquell cap, però sense el cos ni la nevera. És una rèplica d'aquell original”, explica Merino des de Nova York.

HÒSTIES ARTÍSTIQUES

Tant ‘Punching Franco’ com ‘Always Fanco’ li han comportat a Merino passar pel banc de la justícia, que, tot i així, ha resolt sempre finalment a favor seu. La tesi de la Fundación Francisco Franco no va convèncer els magistrats. “No es pot injuriar persones rellevants a Espanya i a Europa”, deien. La resposta de Merino va valer la pena: “Hi havia una actitud artística al darrere d'aquelles hòsties”. Això era, en qualsevol cas, en referència al Franco pugilístic. Sobre la idea de ficar-lo en una nevera, al seu dia va fet una defensa molt oportuna de repescar ara arran de la polèmica exposició del Born: “Franco en una nevera és la imatge de la seva permanència en el nostre cap”.