Trias envia dos regidors a la protesta contra el pregó oficial de la Mercè

Jordi Martí i Francina Vila aniran a la 'performance' independentista que encapçalarà l'actor Toni Albà

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El grup municipal de Convergència i Unió ha decidit que dos dels seus regidors, Jordi Martí i Francina Vila, vagin al pregó alternatiu que diversos col·lectius independentistes han organitzat per expressar el seu rebuig al fet que l’escriptor Javier Pérez Andújar sigui el pregoner oficial de la Mercè 2016.

Així, dijous que ve, mentre que al Saló de Cent l’exalcalde Xavier Trias estarà present de forma solemne en la lectura del pregó oficial, Martí i Vila el representaran a ell i a la resta del grup municipal de CiU al Pla de Palu, on està previst que l’actor Toni Albà faci una paròdia crítica del pregó.

Aquesta és una polèmica que va esclatar a finals de juliol, quan l’alcaldessa Ada Colau va donar a conèixer el nom del pregoner de la festa major d’aquest any. A les xarxes socials es va iniciar una desconcertant caça de bruixes. Es va rescatar una contracrònica periodística que Pérez Andújar va publicar al diari El País amb motiu d’una anterior celebració de la Diada. La va titular El parque temático del independentismo.

No era una peça d’exaltació independentista, com és obvi, però tampoc un text típic de la caverna periodística espanyolista. No obstant, com a tal el van interpretar a través de Twitter algunes persones, entre elles Albà, que de seguida va fixar la seva posició: «Jo hi aniré a xiular».

JUSTIFICACIÓ DE CIU / Es va anunciar així un boicot al pregó, tot i que finalment no està previst que sigui així exactament. Amb els dies s’ha acabat per gestar una mena de performance Pla de Palau, que comptava d’entrada amb el recolzament d’Esquerra. La sorpresa d’última hora ha sigut que, després d’una reunió del grup municipal, Trias ha beneït la presència de dos dels seus regidors en aquesta contraprogramació a càrrec d’Albà.

«És una mostra de suport a la gent de la societat civil que vol expressar la seva discrepància amb el pregó oficial», han explicat a Efe fonts de la formació nacionalista.

Notícies relacionades

POLÈMICA A LA VISTA / La Mercè, doncs, arriba aquest any amb polèmica política. L’any passat ja se’n va produir una, quan al balcó de l’ajuntament hi va haver una guerra de banderes entre Esquerra i el PP, amb ridículs forcejaments entre Alfred Bosch i Alberto Fernández Díaz. L’escriptor Pérez Andújar, des que al juliol va esclatar la polèmica pel seu pregó, manté un silenci cada vegada més gran.

Prefereix expressar-se únicament a través de Facebook, on ocasionalment penja vinyetes de còmics de la seva infància que semblen, potser, expressar les seves opinions. En una de les últimes, un dels personatges, potser Pedrín de Roberto Alcázar, fuig corrent amb una bafarada de text suspesa a l’aire on es llegeix: «Presiento que va a haber tomate por todo lo alto».